0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSlovensko-norveški simpozij trajnostnih tehnologij

Slovensko-norveški simpozij trajnostnih tehnologij

MORDA VAS ZANIMA

Včeraj se je s simpozijem zaključilo dvodnevno srečanje norveških in slovenskih strokovnjakov, ki ga je organiziralo podjetje Aerogel CARD. Namen simpozija »Trajnostne tehnologije URBINA« sta bila izmenjava znanja in začetek sodelovanja med Norveško in Slovenijo na področju trajnostnih tehnologij in energetsko učinkovitih rešitev v urbanem okolju. V razpravi so sodelovali skandinavski strokovnjaki za učinkovito izrabo energije in slovenski gospodarstveniki na področju energetsko učinkovite gradnje, predavatelji s fakultet Univerze v Ljubljani ter predstavniki vladnih služb.

- Oglas -

Energijsko učinkovita lesena hiša, brunaricaUvodno je veleposlanica Kraljevine Norveške Guru Katharina Helwig Vikør pozdravila udeležence simpozija in na kratko predstavila dosedanje sodelovanje med Norveško in Slovenijo. Izpostavila je nekaj referenčnih projektov, ki so plod tega sodelovanja. Letos je organizacija Združenih narodov razglasila za leto gozdov, zato je izhodišče simpozija bila učinkovita raba gozdov oziroma lesa za energijsko učinkovito gradnjo. Norveška ima tradicijo gradnje lesenih hiš, nekatere izmed njih so stare več kot sto let. Tudi Slovenija ima zaradi svoje pokritosti, tretje v Evropi, velike priložnosti za gradnjo energijsko učinkovitih lesenih hiš. Zato so izkušnje in znanja, ki jih ima Norveška več kot dobrodošle za Slovenijo, ki še vedno zelo omejena na tradicionalno gradnjo hiš z uporabo železa in betona. Poleg izkušenj in znanja je Sloveniji na voljo tudi 3,7 milijona evrov za trajnostne projekte, ki jih Norveška namenja po t.i. norveškem finančnem mehanizmu na področju podnebnih sprememb in obnovljive energije, zaščite kulturne dediščine in socialnega napredka.

Assmund Bunkholt z norveškega inštituta za tehnologijo lesa Trefokus je predstavil zanimiv projekt Brøset – vas z ničelnim izpustom, kjer so si zadali cilj, da s povprečne letne vrednosti izpusta CO2 na Norveškem, to je 12 ton na prebivalca, zmanjšajo na 3 tone. Projekt je trenutno v fazi načrtovanja in predstavlja velik izziv. Bunkholt je izpostavil, da je za doseganje takih izzivov nujno sodelovanje med ključnimi akterji na področju inovacij, raziskav in razvoja, politike, kompetenc in promocije. Energijski certifikat, ki ga morajo imeti vse komercialne stavbe je podrobneje predstavil mag.Bjorn Qvist. Podaril je, da je večina obstoječih stavb v energijskem razredu E in F. Novejše stavbe, zgrajene po letu 2007, so v energijskem razredu C in D, medtem ko v razred A in B sodijo energijsko varčne in pasivne stavbe oziroma najnovejše samozadostne stavbe, ki proizvedejo celo energijske presežke.  Po njegovem mnenju, kar so se strinjali tudi ostali udeleženci simpozija, je treba povečati zavedanje, koliko ljudje porabimo energije za gradnjo in vzdrževanje hiše. Že zamenjava osvetljevanja v hiši z varčnimi žarnicami ali LED svetili lahko bistveno prispeva k zmanjšanju računa za električno energijo.

Profesor Lars R. Bylund s Šole za arhitekturo v Bergnu je predstavil koncept Urbine®, ki uravnoteženo povezuje ekonomske, ekološke in trajnostne rešitve, podprte z informacijsko tehnologijo. Koncept temelji na trajnostnem urbanem razvoju, kar pomeni urbano strukturo, ki se odziva na lokalne potrebe, ekološki in interdisciplinarni pristop k načrtovanju arhitekture, doseganje ekonomskega, socialnega in kulturnega ravnovesja, preplet dela, bivanja, sprostitve in kulture, dopolnjevanje fizičnega in virtualnega okolja, primarno vlogo javnega transporta ter nove digitalne tehnologije in avtomatizacijo sistemov. Prednosti koncepta so nizka poraba energije, smotrna uporaba okolju prijaznih gradbenih materialov, nizke emisije, nizki stroški itd.

- Oglas -

Nato so norveški strokovnjaki prisluhnili še slovenskim izkušnjam in stališčem na področju trajnostnega razvoja. Jernej Stritih iz  vladne pisarne za podnebne spremembe je predstavil stališča vladne službe za koordiniranje aktivnosti pri zmanjševanju toplogrednih učinkov na ozemlju Republike Slovenije. Udeleženci simpozija so se seznanili s stališči Slovenije glede učinkov gradnje pri zniževanju ogljičnega odtisa gradbeniške stroke.  Dr. Črt Tavzes je spregovoril o stanju v slovenski lesno predelovalni industriji, mag.Miloš Ebner, ki je zastopal Trimovo stališče glede inovativnih tehnologij in novih materialov pri trajnostni gradnji, je predstavil prizadevanja družbe Trimo za stabilno proizvodnjo gradnikov, primernih za doseganje pogojev trajnostne gradnje.

Bojan Lukšič iz EKO hiše Riko d.o.o je prisotne seznanil z leseno gradnjo hiš in ukrepi za trajnostni razvoj v tujem okolju, pri čemer je izpostavil premajhno zanimanje za tako gradnjo v Sloveniji. O energetsko učinkovitih konstrukcijah so spregovorili dr. Roman Kunič ter mag.Marko Studen in mag.Miha Dobrin, ki sta predstavila dva projekta v fazi priprave, zasnovana na okolju prijazen način z doseganjem ustreznih bivalnih pogojev – novo Mestno upravno središče (»Cukrarna«) in poslovni objekt ELES. Simpozij je zaključil prof. Aleš Krainer, ki je podal nekaj besed o trajnostnih zgradbah in standardih na tem področju. Ob tem je poudaril, da nepregledni predpisi in neodgovornost negativno vplivajo na trajnostne gradnje in dodal, da gradnja zadnjih nekaj let ne dosega ciljev, saj zgradbe ne izpolnjujejo svoje estetke, socialne, ekonomske in razvojne vloge. Obe strani sta ob koncu podprli še nadaljnje načrtovanje in izvedbo pred nekaj leti zasnovane energijsko neodvisne zgradbe v Ljubljani, kot svoj prvi skupni projekt.

.

NAJNOVEJŠE