0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSezamovo olje kot pomoč pri artritisu

Sezamovo olje kot pomoč pri artritisu

MORDA VAS ZANIMA

Najbolj tipičen simptom artritisa so bolečine v sklepih, ki so posledica vnetij. Pogosto jih spremlja tudi občutek, da so sklepi okoreli oziroma negibljivi, kar seveda pomeni, da je lahko gibanje močno oteženo. Pri blaženju bolečin in drugih simptomov artritisa si je mogoče vsaj deloma pomagati z izbranimi naravnimi pripravki. Odlična izbira so pripravki, pri izdelavi katerih se kot osnova uporabi sezamovo olje

- Oglas -

Bolečine v sklepih pogosto posledica kroničnega vnetja

Staranje običajno prinese najrazličnejše zdravstvene težave. Ena od najpogostejših težav pri starejši populaciji so bolečine v sklepih. To seveda ne pomeni, da se tovrstne težave ne pojavljajo pri mlajših osebah, toda starejši ko smo, večje je tveganje, da bodo tudi nas presenetile težave s sklepi. Bolečine v sklepih so lahko povezane s preobremenitvijo oziroma z mehanskimi poškodbami. Po drugi strani pa so lahko posledica kroničnih vnetij, ki so povezana z neustrezno prehrano, genetskimi dejavniki, stresom itn. Kot je znano, se artritis uvršča med vnetna obolenja. Za lajšanje bolečin so zato posebno koristne snovi s protivnetnim delovanjem. Ena takšnih snovi je tudi sezamovo olje.

Sezamovo olje: dragocen vir koristnih snovi

Sezamovo olje je seveda primerno za uživanje. Šlo naj bi celo za eno od prvih vrst olja, ki jih je izdelal človek, saj naj bi sezamovo olje poznali in uporabljali že prebivalci starodavnega Babilona. Olje ima poseben, precej izrazit okus. Posebej pogosto se uporablja v azijskih jedeh. Uporaba sezamovega olja pa ni omejena samo na kulinariko, ampak je olje dobro znano tudi po terapevtskih učinkih oziroma po blagodejnem vplivu na zdravje. Sezamova semena so namreč bogata s pomembnimi minerali in vitamini. Vsebujejo precej magnezija, vitamina B1, železa, kalcija, bakra in mangana. Sezamovo olje se lahko obenem pohvali z izrazitim protivnetnim delovanjem. Tako združuje lastnosti, ki so zelo koristne pri lajšanju simptomov, povezanih z artritisom. Masaža s sezamovim oljem ublaži mišične krče in akutno bolečino v sklepih. Dodatna prednost sezamovega olja je bogastvo antioksidantov. Olje tako zmanjšuje tveganje za oksidativni stres, ki je pogost krivec za poškodbe sklepov.

Masaža s toplim sezamovim oljem za ublažitev bolečin v sklepih

Sezamovo olje lahko uporabljate samostojno ali v kombinaciji z drugimi sestavinami. Če ga boste uporabili samostojno, je postopek zelo preprosto. Olje najprej rahlo segrejte. Biti mora toplo, vendar ne prevroče. Nato ga uporabite za masažo bolečih sklepov. Masaža s sezamovim oljem pa je lahko koristna tudi kot preventiva.

- Oglas -

Sezamovo olje in ingver

Podobno kot sezamovo olje se lahko tudi ingver pohvali z impresivnimi protivnetnimi učinki. Kombinacija sezamovega olja in ingverjevega soka lahko zato poskrbi za posebno dobre rezultate. Tudi v tem primeru sezamovo olje najprej malce segrejte, nato pa ga zmešajte z ingverjevim sokom, in sicer v razmerju 1 : 1. Uporabite lahko tudi svež ingver, ki ga narežite na koščke in dodajte sezamovemu olju. Počakajte vsaj nekaj dni, preden mešanico precedite. Tako boste dobili izjemno močno protivnetno masažno olje.

Sezamovo olje in česen

Odlična je tudi kombinacija sezamovega olja in česna. Vonj masažnega olja z dodatkom česna sicer ni najprijetnejši, vendar bo blagodejen vpliv zagotovo odtehtal to pomanjkljivost. Česen najprej olupite in ga nasekljajte. Koščke nato stresite v steklenico ali v kozarec s sezamovim oljem in ponovno počakajte vsaj nekaj dni, podobno kot pri ingverju.

Sezamovo olje in muškatni orešček

Zelo dobra izbira za blažitev bolečin v sklepih, ki so posledica artritisa, pa je lahko tudi sezamovo olje z dodatkom muškatnega oreščka. Potrebujete skodelico sezamovega olja, ki ji dodajte 3 žlice mletega muškatnega oreščka. Mešanico nekaj minut segrevajte nad posodo z vročo vodo. Malce ohladite, nato pa uporabite za masažo.

.

NAJNOVEJŠE