0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastPremagajte potrebo po tem, da bi ugajali vsem

Premagajte potrebo po tem, da bi ugajali vsem

MORDA VAS ZANIMA

Meja med prijaznostjo ter popolno podreditvijo tujim željam in potrebam je nemalokrat zelo tanka. Če je vaše dojemanje lastne vrednosti odvisno predvsem od tega, kako vas dojemajo drugi, najverjetneje pogosto potlačite svoje občutke in zanemarite svoje potrebe, saj želite ugajati vsem. To lahko seveda postopoma privede do popolne izmučenosti in občutka, da ne veste več, kdo ste in česa si želite. Toda strah pred zapuščenostjo oziroma izločenostjo je pogosto prehud: tako vztrajate in si še naprej nadevate masko. Osvoboditev iz pasti nenehne potrebe po ugajanju je vse prej kot lahka naloga, toda to nikakor ne pomeni, da izhod ne obstaja …

- Oglas -

1. Beležite svoje občutke

Za začetek bo dovolj že to, da postanete bolj pozorni na situacije, v katerih potlačite svoje resnične želje, da bi ugajali. Priporočljivo je, da tovrstne dogodke tudi beležite. Osredotočite se predvsem na situacije, ki vam dajejo občutek, da vas nekdo izrablja, da vaše želje niso pomembne ipd. Nato jih razvrstite glede na pomembnost. Tako boste lažje ugotovili, katere so tiste osebe in okoliščine, v povezavi s katerimi bodo potrebne spremembe.

2. Nič več izgovorov

Ljudje, ki želijo ugajati vem, pogosto težko zavrnejo prošnje in vabila. Toda tudi če jim uspe reči ne, čutijo zelo intenzivno potrebo po pojasnjevanju oziroma upravičevanju svojega odgovora. Tako lahko porabijo ogromno energije za iskanje izgovorov, kar lahko prav tako privede do izčrpanosti in občutka, da izgubljate sebe. Ko boste ponovno začutili potrebo po iskanju izgovorov, se opomnite, da imate pravico do svoje odločitve, ne glede na to, ali lahko drugi sprejmejo vaše razloge zanjo.

3. Zaupajte svoji intuiciji

Ali niste povsem prepričani, ali nekdo izkorišča vašo nagnjenost k temu, da bi ugajali vsem? V tovrstnih primerih je smiselno, da sledite svoji intuiciji. Na površini se zdi situacija morda zares precej kompleksna, toda globoko v sebi najverjetneje dobro veste, ali si neka oseba resnično zasluži vašo pomoč. Pri tem je lahko zelo koristna meditacija. Če želimo zares slišati, kaj nam šepeta glas globoko v nas, moramo namreč najprej utišati hrup, s katerim smo dandanes obdani na praktično vsakem koraku.

- Oglas -

4. Opominjajte se, da ne morete nikoli ugajati vsem

Prizadevanje, da bi ugajali vsem, je sizifovo delo. Če boste svoje obnašanje in delovanje podredili želji, da bi si pridobili naklonjenost neke osebe, lahko s svojim ravnanjem sočasno užalite nekoga drugega. Gre torej za bitko, ki je že vnaprej izgubljena. Prav zato je najbolj smiselno, da ostanete zvesti sebi.

5. Raziščite, kdo ste in česa si resnično želite

Stalno podrejanje tujim željam je lahko povezano tudi s tem, da ne veste zares, kdo ste in kaj želite doseči. Vzemite si čas zase in raziščite, kaj je tisto, kar vas resnično osreči in napolni z energijo. Tako boste iz svojega življenja precej lažje izločili vse tisto, kar vas ovira na poti do resnične sreče. Obenem pa se bo zmanjšala potreba po tem, da bi ugajali vsem, saj se bo vaša samozavest močno okrepila.

6. Zaupajte, da bodo »na situ« ostali pravi ljudje

Kot je bilo omenjeno uvodoma, je pretirana želja po ugajanju pogosto povezana s strahom, da bi ostali sami, če bi drugim pokazali svoj pravi jaz. Eden od pomembnih korakov v procesu »osvobajanja« je zato krepitev zaupanja v to, da je lahko proces postavljanja zdravih meja zelo dragocena oblika selekcije. Tako boste namreč prepričani, da vas imajo ljudje, ki so ostali ob vas, radi zaradi vas samih – in ne zaradi maske, ki jo nosite. Opomnite se, da »ugajanje« še ne pomeni, da vas ima nekdo resnično rad.

7. Prosite za pomoč, ko jo potrebujete

Ali so ljudje navajeni, da se vedno obrnejo na vas, ko potrebujejo nasvet, uslugo ipd., saj ste jim vedno na voljo, medtem ko sami ne zahtevate ničesar? Odlična metoda za premagovanje želje po tem, da bi ugajali vsem, so pogostejše prošnje za pomoč. Pokažite, da ste tudi sami ranljivi in da ne zmorete vsega. Tako ne boste imeli občutka, da nenehno dajete in da najpomembnejši odnosi v vašem življenju niso zares recipročni.

.

NAJNOVEJŠE