Zdravje & prehranaNačela prehrane po Sebastianu Kneippu

Načela prehrane po Sebastianu Kneippu

MORDA VAS ZANIMA

Sebastian Kneipp se je rodil leta 1821 kot sin revne tkalske družine v Stephansriedu pri Ottobeurenu na Bavarskem. Njegova največja želja je bila postati duhovnik. Leta 1848, ko je začel ravno študirati teologijo, je zbolel za pljučno tuberkulozo. Zdravniki so ga hoteli že kar odpisati, vendar pa mu je ravno v tistem trenutku prišla v roke knjiga Johanna Siegmunda Hahna o zdravljenju s hladno vodo. Kneipp se je nato začel kopati v mrzli Donavi in ozdravel.

- Oglas -

Dva zdraviliška domova, ki ju je zgradil Sebastian Kneipp, obstajata še danes, poleg tega pa je postavil še zavetišče za otroke. Zdravniki, ki so zdravili po Kneippovi metodi, so se leta 1894 združili v mednarodno društvo. Na ta način se je Kneippov način zdravljenja uvrstil med naravne zdravilne metode, priznane tudi s strani uradne medicine.

Prednost naj ima hrana rastlinskega izvora

Sebastian Kneipp je poznan predvsem po svojih vodnih terapijah, vendar se bomo tokrat dotaknili načel prehranjevanja, ki jih je zagovarjal in so ravno tako zelo pomembna.

Sebastian Kneipp je zagovarjal, da naše telo potrebuje najrazličnejše snovi, ob pomoči katerih lahko ohranja svojo substanco in je kos vsem nalogam. Po njegovem mnenju sta tako presnova gradnikov kot  tudi energijska presnova odvisni od tega, kako hranljiva in lahko prebavljiva je hrana. Uravnotežena mešana hrana prinaša čisto vse, da telo ostane močno in vitalno. Sebastian Kneipp je poudarjal, naj ima vedno prednost hrana rastlinskega izvora. Zelo pomembno je tudi, da jemo večkrat in po malem, saj tako varujemo prebavila in preprečujemo napade volčje lakote.

Rastlinska hrana

Spremenimo odnos do hrane

Kneipp je zelo poudarjal tudi pomen pozitivnih čustev pri jedi. Ljudje bi morali za mizo sesti polni veselja in sproščenosti ter jesti z užitkom. Po njegovem mnenju nenehno odpovedovanje povzroča nezadovoljstvo ter na dolgi rok v ljudeh vzbudi simptome pomanjkanja.

- Oglas -

Različne diete sicer delujejo na kratki rok, vendar pa je treba za dolgoročne rezultate spremeniti celotne prehranjevalne navade in odnos do hrane. Kneippovo filozofijo najbolje povzame ta njegova misel: »Od vsega nekaj, ne premalo, a tudi ne preveč!«

V današnjem času nas mediji z vseh strani bombardirajo o tem, kaj je zdravo in kaj ne. O zdravem načinu življenja se govori pogosteje kot kdajkoli prej. Žalostno in skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da so motnje hranjenja čedalje bolj pogoste – če si to hočemo priznati ali ne.

Užitek v hrani je zelo pomemben

Predstavljajte si lepo pogrnjeno mizo, prijetno vzdušje in razpoloženje – človek v takem okolju zagotovo z velikim veseljem sede za mizo in se posveti obroku. Ravno to – čas in hvaležnost za hrano – sta tisto, kar manjka v današnjem času. Sebastian Kneipp se je tega zelo zavedal. Poudarjal je, kako zelo pomembno je, da si znamo vzeti čas in hrano ogledovati, vonjati in okušati ter resnično priti v stik z njo. Tak odnos nam pomaga, da se izognemo goltanju ter da pojemo preveč. Zavedati se moramo začeti, da je polna in lepo pogrnjena miza velik luksuz. Ogromno prebivalcev našega planeta nima te možnosti.

Prehranjevati se zdravo je zelo preprosto

Sebastian Kneipp je zagovarjal raznoliko in mešano prehrano, bogato z vitalnimi snovmi.

  • Piti moramo veliko tekočine.
  • Pri uporabi soli v kuhinji bodimo čim bolj zmerni. Raje uporabljajmo več začimb in zelišč, ki obenem še pozitivno vplivajo na naše zdravje in s pomočjo katerih lahko odpravimo marsikatero tegobo.
  • Sebastian Kneipp je glede priprave hrane zagovarjal pripravo na sopari ali peko na žaru. Živil ne smemo nikoli prekuhati. Prav tako se moramo izogibati cvrtju in večkratnemu pogrevanju.
  • Živila izbirajmo preudarno – prednost dajmo čim bolj naravnim oziroma čim manj predelanim živilom.

Preberite si tudi članek o knajpanju – zdravljenju z vodo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×