Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaZelenjavna lasagna s špinačnim bešamelom

Zelenjavna lasagna s špinačnim bešamelom

MORDA VAS ZANIMA

Zelenjavna lazanja je precej lažja od svoje vzornice. Bešamel nadomestimo s špinačno omako, mesni nadev pa z marinirano zelenjavo. Hitro je pripravljena, rezultat bo navdušil vse zelenoljubce.

- Oglas -

Zelenjavna lazanja

Sestavine za 4 osebe:

  • 200 g špargljev
  • 2 majhni, čvrsti bučki
  • 1 mlada čebulica
  • Italijanska mešanica posušenih začimb (lahko uporabite kupljeno, ali pa namešate malo timijana, origana, bazilike in peperončina)
  • Malo oljčnega olja
  • Sol
  • 300 g mlade špinače
  • 1 vejica bazilike
  • 6 dl vode
  • 15 listov suhega testa za lasagno (kupite tistega, ki ne potrebuje predhodnega kuhanja in je pečeno v 20 minutah)
  • 2 jž gheeja (leksikon ZP)
  • 2 jž pirine ali pšenične mehke moke
  • 2 stroka česna
  • Sol in poper
  • 1 jž kvasnega posipa v kosmičih
  • 2 mocareli
  • Ghee za pekač

Priprava:

  1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
  2. Špargljem odlomimo oleseneli del, jih operemo in narežemo na kolesca. Bučkam odrežemo skrajna konca, jih operemo in narežemo na tanke rezine. Čebuli odrežemo koreninice in temno zeleni del, jo operemo in narežemo na tanka kolesca.
  3. Zelenjavo stresemo v skledo, jo posolimo, začinimo z italijansko mešanico začimb in pokapljamo z oljčnim oljem. Premešamo in z rokami vtremo začimbe v zelenjavo. Pustimo, da se marinira, med tem pripravimo špinačno omako.
  4. Špinačo operemo.
  5. Vodo zavremo, ji dodamo špinačo in baziliko in kuhamo 5 – 8 minut, da se špinača dobro skuha.
  6. Kuhano špinačo malo ohladimo z vodo vre, nato vse skupaj temeljito zmeljemo v kuhinjskem mešalniku, da dobimo gladko omako.
  7. V posodi z debelim dnom stopimo ghee, mu dodamo moko, premešamo in takoj zalijemo s špinačno omako. Natančno premešamo, da se razpustijo vse grudice moke.
  8. Začinimo s česnom, soljo in poprom ter kuhamo nekaj minut, da se špinačni bešamel zgosti.
  9. Na koncu dodamo še kvasni posip v kosmičih in še enkrat premešamo.
  10. Mocareli odlijemo in narežemo na kocke.
  11. Pekač namažemo z gheejem. Dno prekrijemo s testom, ki ga obložimo s polovico zelenjave. Prekrijemo s testom in prelijemo s polovico špinačne omake. Potresemo s polovico mocarele in prekrijemo s testom. Sledi še ena plast testa in zelenjave ter vrhnje testo, ki ga prelijemo z drugo polovico špinačne omake in potresemo s preostalo mocarelo.
  12. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut.
  13. Poleg zelenjavne lazanje si privoščimo veliko skledo zelene solate.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×