Zelenjavna lasagna s špinačnim bešamelom

    Zelenjavna lazanja je precej lažja od svoje vzornice. Bešamel nadomestimo s špinačno omako, mesni nadev pa z marinirano zelenjavo. Hitro je pripravljena, rezultat bo navdušil vse zelenoljubce.

    Zelenjavna lazanja

    Sestavine za 4 osebe:

    • 200 g špargljev
    • 2 majhni, čvrsti bučki
    • 1 mlada čebulica
    • Italijanska mešanica posušenih začimb (lahko uporabite kupljeno, ali pa namešate malo timijana, origana, bazilike in peperončina)
    • Malo oljčnega olja
    • Sol
    • 300 g mlade špinače
    • 1 vejica bazilike
    • 6 dl vode
    • 15 listov suhega testa za lasagno (kupite tistega, ki ne potrebuje predhodnega kuhanja in je pečeno v 20 minutah)
    • 2 jž gheeja (leksikon ZP)
    • 2 jž pirine ali pšenične mehke moke
    • 2 stroka česna
    • Sol in poper
    • 1 jž kvasnega posipa v kosmičih
    • 2 mocareli
    • Ghee za pekač

    Priprava:

    1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
    2. Špargljem odlomimo oleseneli del, jih operemo in narežemo na kolesca. Bučkam odrežemo skrajna konca, jih operemo in narežemo na tanke rezine. Čebuli odrežemo koreninice in temno zeleni del, jo operemo in narežemo na tanka kolesca.
    3. Zelenjavo stresemo v skledo, jo posolimo, začinimo z italijansko mešanico začimb in pokapljamo z oljčnim oljem. Premešamo in z rokami vtremo začimbe v zelenjavo. Pustimo, da se marinira, med tem pripravimo špinačno omako.
    4. Špinačo operemo.
    5. Vodo zavremo, ji dodamo špinačo in baziliko in kuhamo 5 – 8 minut, da se špinača dobro skuha.
    6. Kuhano špinačo malo ohladimo z vodo vre, nato vse skupaj temeljito zmeljemo v kuhinjskem mešalniku, da dobimo gladko omako.
    7. V posodi z debelim dnom stopimo ghee, mu dodamo moko, premešamo in takoj zalijemo s špinačno omako. Natančno premešamo, da se razpustijo vse grudice moke.
    8. Začinimo s česnom, soljo in poprom ter kuhamo nekaj minut, da se špinačni bešamel zgosti.
    9. Na koncu dodamo še kvasni posip v kosmičih in še enkrat premešamo.
    10. Mocareli odlijemo in narežemo na kocke.
    11. Pekač namažemo z gheejem. Dno prekrijemo s testom, ki ga obložimo s polovico zelenjave. Prekrijemo s testom in prelijemo s polovico špinačne omake. Potresemo s polovico mocarele in prekrijemo s testom. Sledi še ena plast testa in zelenjave ter vrhnje testo, ki ga prelijemo z drugo polovico špinačne omake in potresemo s preostalo mocarelo.
    12. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut.
    13. Poleg zelenjavne lazanje si privoščimo veliko skledo zelene solate.
    Povejte svoje mnenje - kometirajte