Ekologija & okoljeRiževa polja v nevarnosti podnebnih sprememb, ki so jih povzročila sama

Riževa polja v nevarnosti podnebnih sprememb, ki so jih povzročila sama

MORDA VAS ZANIMA

Bangladeš lahko izgubi kar polovico svojih obdelovalnih površin za gojenje riža, če se bo morska gladina dvignila že za slab meter. Le meter je prav tako potreben, da poplavi tudi večino delte Mekong v Vietnamu, ki je drugi največji proizvajalec riža na svetu.

- Oglas -


Pred časom je tem področjem že grozila suša, zato so začeli polja namakati. Sedaj pa se jim je to maščevalo, saj se ledeniki na Himalaji topijo vedno hitreje, kar povzroča vse bolj pogoste poplave. Poleg tega pa ta polja riža sproščajo v ozračje velike količine metana, ki pa je kar dvajsetkrat bolj nevaren, kot pa toplogredni plini.


Nedavna študija, narejena preko satelitskih slik, je pokazala, da so nasadi riža krivi za 13% svetovnega izpusta metana v ozračje. To pa zaradi vode, saj je potrebo nasade poplaviti, ker s tem kmetje zmanjšujejo rast plevela ter uničujejo insekte. Seveda je to veliko bolje kot pa sama uporaba insekticidov, vendar pa ta ujeta voda ustvari anaerobične pogoje, ki povzročajo metanogenezo, oz. spremembo v zemlji, ki jo povzročijo mikrobi, ki s svojim delovanjem sproščajo metan. Sproščanje tega metana v ozračje pa še toliko bolj pripomore k samemu dvigu temperature.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×