Revija Bodi ekoIzšla je septembrska številka revije Bodi eko

Izšla je septembrska številka revije Bodi eko

MORDA VAS ZANIMA

Izšla je septembrska številka revije Bodi eko. Kot vedno boste v njej našli obilo nasvetov, zanimivih eko intervjujev in pa nepogrešljivih receptov. Več o vsebini si preberite spodaj:

- Oglas -

Revija Bodi eko september 2013

V novi številki revije Bodi eko boste našli:

Marjan Špegel, urbani eko vrtičkar

Marjan Špegel

Marjan Špegel ima resda kmečke korenine, v bistvu pa je meščan, ki je živel v Ljubljani in v New Yorku. Diplomiranemu elektroniku, magistru elektronike, ki je v Ameriki doktoriral iz računalniških znanosti, so bili dolga desetletja bližji roboti kot rastline. Nato pa se je odločil vrtnariti na strehi terasastega bloka v ljubljanskih Kosezah. Ko je ženine rože na terasi zamenjal s fižolom, je bil vik in krik. Fižol je dobil uši in se posušil … Torej začetki niso bili obetavni …

Doma pripravljena trda mila

Izdelava mila

- Oglas -

Doma pripravljena trda mila so izredno popularna, saj je njihova priprava relativno preprosta. Današnja proizvodnja trdih mil se ni bistveno spremenila že več stoletij, saj je sam princip izdelave ostal enak. Čistilna in negovalna lastnost mil je bila cenjena tudi v zgodovini. V starodavnih zapisih lahko zasledimo, da so milu podobna sredstva izdelovala že antična ljudstva, kot so Babilonci, Egipčan ter kasneje Rimljani.Pripravili smo vam recept in podrobna navodila za za izdelavo rožmarinovega trdega mila z bučnim oljem.

Menopavza!

Menopavza označuje čas v življenju ženske, ko se ji ustavi menstruacija. V Veliki Britaniji je povprečna starost, ko se ženska stopi v menopavzo, 52 let, v ZDA pa 51 let. Tudi pri nas je povprečna starost okoli 50. leta. Menopavza je del ženskega življenja, tako kot puberteta. Simptomi, ki nakazujejo na menopavzo, lahko nastopijo že več kot eno leto pred realno menopavzo. Predstavljamo tudi jedilnik za ženske s težavami v menopavzi.

Tomaž Bolka: Za nas je prihodnost vrnitev h koreninam

Tomaž Bolka

Misli Tomaža Bolke ves čas prehitevajo besede in ni mu lahko slediti, ko pojasnjuje, kako gostilna Krištof v Predosljah in družina Bolka v zadnjem desetletju svoje dvesto let dolge gostinske tradicije krojita novo – eko zgodbo. V gostilni namreč uporabljajo v glavnem ekološko pridelana živila, ki jih dobivajo od okoliških kmetov. Odkar se je odločil, da bo prihodnost gostilne v vrnitvi k naravi in ekološkemu osveščanju ter povezovanju območnih pridelovalcev, se Tomažu, ki se ponaša z ustvarjalnostjo in nadarjenostjo za oblikovanje, nenehno porajajo nove ideje. Njegova temeljna filozofija je: čim več živil dobiti čim bližje doma, če že ne kar z domačega vrta.

Konji z velikim srcem

Konji

Konj je v človekovi družbi skoraj že tako dolgo kakor pes. Zagotovo vsi poznamo konje, ki so bili nekdaj nepogrešljivi del našega življenja, danes pa imajo vse pogostejšo vlogo v športnih ali hobi dejavnostih. Le redko kdaj danes konj služi v človekovi službi, kot je nekoč. Vse več je športnih društev in klubov, ki se ukvarjajo z različnimi aktivnostmi s konji, denimo konjske dirke, preskakovanje ograd, vestern ježa, jahalna šola … Nekaj pa se vseeno ni spremenilo. Ljubezenska vez med konjem in človekom. Marsikje lahko še na kakšni kmetiji opazimo konja v prisotnosti drugih živali ali kako se mirno pase na travniku kakšne zasebne hiše. Še vedno so aktualne poroke s konjskimi vpregami in razne parade, na katerih nastopa veliko število konj.

Obarvana kozmetika – da ali ne

Kozmetika

- Oglas -

Zmotno je misliti, da bomo napake na naši koži obraza ali na vidnih delih telesa prekrili s kozmetičnimi, obarvanimi pripravki. Še vedno velja staro načelo, da lepota naše kože prihaja od znotraj. Zato je še kako pomembno, kakšno vrsto hrane uživamo. Priporočajo se živila, bogata samo z naravnimi vitamini A, C in E. Seveda pridelana na čim bolj naraven način. Bodimo pozorni pri nakupu obarvane in umetno odišavljene kozmetike, ki je v očem privlačnih embalažah. Proizvajalci dobro vedo, da kupujemo z nosom in očmi! Preberite si, na kaj moramo biti pazljivi.

8 jesensko-zimskih vrtnin

Čeprav so pred nami še jesenski meseci, ko je pridelka na vrtu, njivi, balkonu ali terasi še obilo, pa moramo kljub temu počasi začeti misliti na zimo. Določeno zelenjavo lahko vložimo, zamrznemo ali posušimo in jo imamo tako na voljo v poznojesenskih, zimskih ter zgodnjih pomladnih mesecih. Vendar pa je zagotovo najbolj okusna tista zelenjava, ki jo lahko naberemo in pripravimo še svežo.

Vse o dimnikih ‒ prezrtem delu sistema za ogrevanje

Pred začetkom ogrevalne sezone je pravi čas, da se posvetimo dimniku, ki spada med najbolj prezrte elemente hiše. Delujoč mora prenesti vse obremenitve visokih temperatur, kislin, vremenskih vplivov, kondenzacije in čiščenja. Težave – največkrat rešljive le s popravljanjem – se lahko začnejo še pred vselitvijo. Prispevek bo pomagal razjasniti dileme novograditeljem in vsem, ki morajo sanirati dimnik ali se odločajo za menjavo energenta. Žal v praksi še vedno veliko (samo)graditeljev postavi v hišo neprimeren dimnik brez upoštevanja natančno opredeljenih parametrov, ki bistveno vplivajo na izbor …

Več si preberite v tiskani reviji Bodi eko. Nova številka v prodaji od 29. 08. 2013!

Našo revijo najdete v vseh trafikah, trgovinah Spar, E.Leclerc, večjih Mercator centrih, bencinskih servisih Petrol, pa tudi na poštah.

NAJNOVEJŠE