Riž operemo, odcedimo in posušimo. Kardamomove plodove rahlo potolčemo, da se nekoliko odprejo. V 2-litrski kozici zavremo vodo, sol in kurkumo. Mandlje poparimo, olupimo in z ostrim nožem po dolžini narežemo na paličice. V drugi 2-litrski kozici zagrejemo olje na blagem ognju. Opražimo cimetovo paličico, klinčke, kardamom in mandlje, dokler niso mandlji zlatorjavi. Dodamo riž in ga pražimo še dve minuti oz. dokler zrna ne pobelijo. Prilijemo vročo vodo iz drugega lonca in dodamo svež grah (če uporabljamo zmrznjen grah, ga dodamo 10 minut kasneje). Premešamo, povečamo ogenj in zavremo. Zmanjšamo ogenj, pokrijemo s tesno pokrovko in počasi kuhamo 15 do 20 minut oziroma toliko časa, dokler se vsa voda ne vpije in je riž mehek in puhast. Postrežemo vroče.
Potrebujemo:
250 g basmati ali drugega dolgozrnatega belega riža
4 plodovi kardamoma
5 dcl vode
¾ žličke soli
¼ žličke kurkume
2 žlici olja
4 cm dolga cimetova paličica
6 celih klinčkov
50 g mandljev
250 ml svežega ali zmrznjenega graha