DomovZdravje & prehranaOrehova potica z makom

Orehova potica z makom

Orehova potica je naša tradicionalna jed, ki jo najpogosteje pripravimo za različne praznike. Najbrž že razmišljate, kaj boste na mizo družini in prijateljem postavili v bližnjih prazničnih dneh. Orehova potica seveda ne sme manjkati.

- Oglas -

Orehova potica z makom

Tokrat bomo pripravili orehovo potico z makom, ki bo še bolj razveselila vaše borbončice in seveda družino ter obiske 😉

Sestavine za testo:

- Oglas -
  • 600 g moke (ostre)
  • 210 g masla
  • 50 g kvasa
  • 30 g sladkorja
  • ščep soli
  • 3 rumenjaki

Orehov nadev

  • 300 g zmletih orehov
  • 150 g sladkorja
  • jabolko in pol
  • 100 g marelične marmelade
  • 50 g rozin

Makov nadev

  • 300 g zmletega maka
  • 250 g mletega sladkorja
  • 100 g rozin
  • vrečka vaniljinega sladkorja
  • 250 ml mleka
  • 3 do 4 sveže zdrobljenih klinčkov

Priprava: v moki dobro razmešamo maslo. Segrejemo deciliter mleka, dodamo 30 gramov sladkorja in kvas ter pustimo, da naraste. Nato vse skupaj vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki. Dodamo še ostale sestavine in dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo. Pokrijemo ga in damo na toplo, da vzhaja. Iz vzhajanega testa naredimo štiri hlebčke.

Pri orehovem nadevu sladkor zavremo v pol decilitra vode in s to tekočino prelijemo mlete orehe, dodamo na drobno naribana jabolka in še ostale sestavine ter vse skupaj rahlo premešamo.

- Oglas -

Pri makovem nadevu mak dodamo v mleko, primešamo še ostale sestavine in na hitro zavremo ter ohladimo.

Hlebčke na zelo tanko razvaljamo in premažemo s pripravljenim nadevom, nato jih bolj trdo zvijemo, damo v pomaščen pekač ali vsakega v model za potico, pustimo vzhajati (narasti morajo na dvojno velikost), premažemo jih z jajčnim beljakom in zlato-rumeno zapečemo. Ohlajene potičke potresemo z mletim sladkorjem.

- Oglas -
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJŠE