Orehova potica z makom

    Orehova potica je naša tradicionalna jed, ki jo najpogosteje pripravimo za različne praznike. Najbrž že razmišljate, kaj boste na mizo družini in prijateljem postavili v bližnjih prazničnih dneh. Orehova potica seveda ne sme manjkati.

    Orehova potica z makom

    Tokrat bomo pripravili orehovo potico z makom, ki bo še bolj razveselila vaše borbončice in seveda družino ter obiske ;)

    Sestavine za testo:

    • 600 g moke (ostre)
    • 210 g masla
    • 50 g kvasa
    • 30 g sladkorja
    • ščep soli
    • 3 rumenjaki

    Orehov nadev

    • 300 g zmletih orehov
    • 150 g sladkorja
    • jabolko in pol
    • 100 g marelične marmelade
    • 50 g rozin

    Makov nadev

    • 300 g zmletega maka
    • 250 g mletega sladkorja
    • 100 g rozin
    • vrečka vaniljinega sladkorja
    • 250 ml mleka
    • 3 do 4 sveže zdrobljenih klinčkov

    Priprava: v moki dobro razmešamo maslo. Segrejemo deciliter mleka, dodamo 30 gramov sladkorja in kvas ter pustimo, da naraste. Nato vse skupaj vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki. Dodamo še ostale sestavine in dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo. Pokrijemo ga in damo na toplo, da vzhaja. Iz vzhajanega testa naredimo štiri hlebčke.

    Pri orehovem nadevu sladkor zavremo v pol decilitra vode in s to tekočino prelijemo mlete orehe, dodamo na drobno naribana jabolka in še ostale sestavine ter vse skupaj rahlo premešamo.

    Pri makovem nadevu mak dodamo v mleko, primešamo še ostale sestavine in na hitro zavremo ter ohladimo.

    Hlebčke na zelo tanko razvaljamo in premažemo s pripravljenim nadevom, nato jih bolj trdo zvijemo, damo v pomaščen pekač ali vsakega v model za potico, pustimo vzhajati (narasti morajo na dvojno velikost), premažemo jih z jajčnim beljakom in zlato-rumeno zapečemo. Ohlajene potičke potresemo z mletim sladkorjem.

    Povzetek
    recipe image
    Ime recepta
    Orehova potica z makom
    Objavljeno
    Ocena
    3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)
    Povejte svoje mnenje - kometirajte