Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaOrehova potica z makom

Orehova potica z makom

MORDA VAS ZANIMA

Orehova potica je naša tradicionalna jed, ki jo najpogosteje pripravimo za različne praznike. Najbrž že razmišljate, kaj boste na mizo družini in prijateljem postavili v bližnjih prazničnih dneh. Orehova potica seveda ne sme manjkati.

- Oglas -

Orehova potica z makom

Tokrat bomo pripravili orehovo potico z makom, ki bo še bolj razveselila vaše borbončice in seveda družino ter obiske 😉

Sestavine za testo:

  • 600 g moke (ostre)
  • 210 g masla
  • 50 g kvasa
  • 30 g sladkorja
  • ščep soli
  • 3 rumenjaki

Orehov nadev

  • 300 g zmletih orehov
  • 150 g sladkorja
  • jabolko in pol
  • 100 g marelične marmelade
  • 50 g rozin
- Oglas -

Makov nadev

  • 300 g zmletega maka
  • 250 g mletega sladkorja
  • 100 g rozin
  • vrečka vaniljinega sladkorja
  • 250 ml mleka
  • 3 do 4 sveže zdrobljenih klinčkov

Priprava: v moki dobro razmešamo maslo. Segrejemo deciliter mleka, dodamo 30 gramov sladkorja in kvas ter pustimo, da naraste. Nato vse skupaj vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki. Dodamo še ostale sestavine in dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo. Pokrijemo ga in damo na toplo, da vzhaja. Iz vzhajanega testa naredimo štiri hlebčke.

Pri orehovem nadevu sladkor zavremo v pol decilitra vode in s to tekočino prelijemo mlete orehe, dodamo na drobno naribana jabolka in še ostale sestavine ter vse skupaj rahlo premešamo.

Pri makovem nadevu mak dodamo v mleko, primešamo še ostale sestavine in na hitro zavremo ter ohladimo.

Hlebčke na zelo tanko razvaljamo in premažemo s pripravljenim nadevom, nato jih bolj trdo zvijemo, damo v pomaščen pekač ali vsakega v model za potico, pustimo vzhajati (narasti morajo na dvojno velikost), premažemo jih z jajčnim beljakom in zlato-rumeno zapečemo. Ohlajene potičke potresemo z mletim sladkorjem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×