Orehova potica je naša tradicionalna jed, ki jo najpogosteje pripravimo za različne praznike. Najbrž že razmišljate, kaj boste na mizo družini in prijateljem postavili v bližnjih prazničnih dneh. Orehova potica seveda ne sme manjkati.
Tokrat bomo pripravili orehovo potico z makom, ki bo še bolj razveselila vaše borbončice in seveda družino ter obiske 😉
Sestavine za testo:
- 600 g moke (ostre)
- 210 g masla
- 50 g kvasa
- 30 g sladkorja
- ščep soli
- 3 rumenjaki
Orehov nadev
- 300 g zmletih orehov
- 150 g sladkorja
- jabolko in pol
- 100 g marelične marmelade
- 50 g rozin
Makov nadev
- 300 g zmletega maka
- 250 g mletega sladkorja
- 100 g rozin
- vrečka vaniljinega sladkorja
- 250 ml mleka
- 3 do 4 sveže zdrobljenih klinčkov
Priprava: v moki dobro razmešamo maslo. Segrejemo deciliter mleka, dodamo 30 gramov sladkorja in kvas ter pustimo, da naraste. Nato vse skupaj vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki. Dodamo še ostale sestavine in dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo. Pokrijemo ga in damo na toplo, da vzhaja. Iz vzhajanega testa naredimo štiri hlebčke.
Pri orehovem nadevu sladkor zavremo v pol decilitra vode in s to tekočino prelijemo mlete orehe, dodamo na drobno naribana jabolka in še ostale sestavine ter vse skupaj rahlo premešamo.
Pri makovem nadevu mak dodamo v mleko, primešamo še ostale sestavine in na hitro zavremo ter ohladimo.
Hlebčke na zelo tanko razvaljamo in premažemo s pripravljenim nadevom, nato jih bolj trdo zvijemo, damo v pomaščen pekač ali vsakega v model za potico, pustimo vzhajati (narasti morajo na dvojno velikost), premažemo jih z jajčnim beljakom in zlato-rumeno zapečemo. Ohlajene potičke potresemo z mletim sladkorjem.