- Oglas -
Sestavine (za 10 do 12 žepkov):
- 300 g gladke moke (bele, črne ali mešane)
- 80 g raztopljenega masla
- ščep soli
- 1/4 žličke pecilnega praška
- 150 ml hladne vode
- 1 žlička cimeta (ali po okusu)
- 1 kg jabolk
- 100 g sladkorja
- olje za cvrtje
Priprava:
- V moko vtremo 40 g masla, dodamo sol in pecilni prašek. Prilijemo vodo in zamesimo srednje trdo testo. Pokrijemo ga in pustimo 30 minut stati, medtem pa pripravimo nadev.
- Jabolka olupimo in izrežemo peščišča. V 3 l kozici jih na srednjem ognju dušimo, dokler se ne zmehčajo in večina tekočine ne izpari (približno 15-20 minut). Dodamo sladkor in začimbe ter kuhamo še 5 minut. Nadev pretresemo na pladenj, da se ohladi.
- Testo razdelimo na 10-12 enako velikih kroglic. Delovno površino z dlanjo naoljimo in kroglice razvaljamo v 2-3 mm debele ovale. Na eno polovico položimo 1-2 žlici nadeva in drugo polovico potegnemo čez nadev. Zgornji rob s prsti pritisnemo ob delovno površino, da se zlepi s spodnjim robom. Pazimo, da nadev ne pride vmes, ker se žepki ne bodo lepo zaprli in bi nadev med cvrtjem uhajal. Rob lepo zaključimo z vilicami ali modelom za žepke.
- Žepke cvremo, dokler niso zlatorjavi. Postrežemo jih tople ali hladne kot malico ali posladek po glavni jedi.
- oglas -