0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPutika: kako si lahko pomagate z jabolčnim kisom?

Putika: kako si lahko pomagate z jabolčnim kisom?

MORDA VAS ZANIMA

Putika, znana tudi kot protin, je oblika artritisa, ki prizadene različne sklepe, še posebej pa sklepe nožnega palca. Zanjo je značilno prekomerno kopičenje sečne kisline v krvi, zaradi česar se začnejo tvoriti kristali, ki se nato nalagajo v sklepih ter povzročajo vnetje, bolečine in otekanje. Eden izmed razlogov za putiko je čezmerno uživanje hrane, ki vsebuje veliko purinov, ki jih najdemo predvsem v živilih živalskega izvora. K tveganju za bolezen pa pripomorejo tudi dedni dejavniki, pretiravanje z alkoholom, čezmerna telesna teža, pomanjkanje telesne aktivnosti in (pre)pogosto jemanje zdravil. Bolečina, ki je pogosto zelo huda, pri putiki sicer ni stalna, ampak se pojavi zelo nenadno, običajno ponoči ali zgodaj zjutraj. Obstaja kar nekaj naravnih možnosti za naravno blaženje simptomov putike – ena izmed njih pa vključuje tudi uporabo jabolčnega kisa …

- Oglas -

Jabolčni kis in putika ali protin

Putika in pozitivni vplivi jabolčnega kisa

Jabolčni kis je odličen za naravno razstrupljanje. Iz telesa pomaga odstraniti odvečne snovi, med drugim tudi prekomerne količine sečne kisline. Čeprav je jabolčni kis seveda kisel, pa lahko poskrbi za rahel dvig pH-ja urina, ki tako postane nekoliko bolj bazičen, kar je še eden izmed razlogov, zaradi katerih se odvečna sečna kislina lažje izloča iz telesa. Kis je znan tudi po močnih protivnetnih učinkih. Tako lahko ublaži vnetja v telesu, ki so značilna za putiko. Kot kažejo raziskave, pa je tveganje za putiko višje tudi pri tistih ljudeh s čezmerno telesno težo. Jabolčni kis je odličen tudi za lažje hujšanje, kar je treba prav tako dodati na spisek pozitivnih vplivov, ki jih ima to živilo, ko gre za spopadanje s putiko. Za optimalne učinke je sicer zelo pomembno, da uporabite presni, nefiltriran jabolčni kis.

Uživanje jabolčnega kisa za lajšanje simptomov putike

Pri putiki je koristno tako uživanje jabolčnega kisa kot zunanja uporaba. Če se odločite za prvo možnost, v kozarec tople vode vmešajte 1 ali 2 žlici jabolčnega kisa. Napitek si pripravite dvakrat dnevno. Če želite, lahko jabolčni kis dodate tudi češnjevemu soku, saj so tudi češnje zelo priporočljive za ljudi, ki se spopadajo s putiko.

- Oglas -

Zunanja uporaba – topli obkladki z jabolčnim kisom

Kot smo omenili, je jabolčni kis primeren tudi za zunanjo uporabo. V tem primeru kis najprej segrejte, nato pa vanj pomočite čist kos blaga, ki ga ovijte okoli bolečega sklepa. Na koncu učvrstite s plastično folijo ali z obližem. To naredite vsak večer pred spanjem, zjutraj pa obkladek odstranite. Jabolčni kis lahko poleg tega uporabite tudi za kopeli – za celotno telo ali samo za stopala, če je na primer prizadet »zgolj« sklep nožnega palca.

Morda vas zanima tudi: Putika: naravni pripravki in ukrepi, ki vam lahko pomagajo

.

NAJNOVEJŠE