0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePrvi koraki proti življenju brez plastike – vodnik za začetnike

Prvi koraki proti življenju brez plastike – vodnik za začetnike

MORDA VAS ZANIMA

Obstajajo posamezniki in posameznice, ki so že zelo daleč na svoji poti zmanjševanja količine odpadkov, predvsem plastičnih. Vendar pa po drugi strani obstajajo tudi številni ljudje, ki ne vedo dobro, kako začeti. Katere spremembe so najbolj smiselne na začetku? Po mnenju mnogih se je najprej najbolj smiselno osredotočiti na naslednja tri področja: nakupovanje živil, izdelki za osebno higieno in prehranjevanje zunaj. Če se poskušamo za začetek na omenjenih področjih čim bolj izogibati plastiki, lahko s tem prispevamo pomemben delež k zaščiti okolja …

- Oglas -

Živila brez embalaže

Nakupovanje prehranskih izdelkov

Za začetek si priskrbite dovolj vrečk iz blaga ali iz drugega materiala, ki je primeren za večkratno uporabo. Če imate nekaj osnovnih ročnih spretnosti, si lahko tovrstne vrečke sešijete kar sami, na primer iz odpadnega blaga, za vrečke, namenjene sadju in zelenjavi, pa lahko uporabite stare zavese. Pri sadju in zelenjavi se poskušajte seveda čim bolj izogibati predhodno pakiranim živilom.

Raziščite, kje v vaši okolici se določena živila prodajajo v obliki »rinfuze«, torej nepakirana. Za zdaj sicer večinoma obstaja predvsem možnost nakupa stročnic in oreščkov v tej obliki, vendar je mogoče pričakovati, da se bo tovrstna ponudba v prihodnje precej razširila. Tako je pametno, da v trgovino vzamete tudi nekaj očiščenih steklenih kozarcev ipd.

- Oglas -

Opazili boste tudi, da se količina plastične embalaže običajno precej zmanjša, če se omejite na osnovna živila, iz katerih nato sami pripravljate kompleksnejše obroke. S tem pa seveda ne boste naredili nekaj dobrega samo za okolje, ampak tudi za svoje zdravje in denarnico.

Življenje brez plastike

Izdelki za osebno higieno

Drugo področje, kjer se velikokrat težko izognemo ogromni količini plastičnih odpadkov, je osebna nega. Ena od manjših, a zelo koristnih sprememb tu je na primer lahko ta, da zamenjate tekoče milo in šampone za tiste v trdi obliki.

Če imate malce časa in volje, se lahko lotite tudi domače izdelave, kar velja še posebej za pralne praške/tekoče detergente za perilo in za mehčalcev. Včasih tu zadostuje že ena sama sestavina. Namesto odstranjevalca ličil, kupljenega v trgovini, lahko uporabite kar olivno olje, namesto klasičnega balzama za lase uporabite jabolčni kis ali kokosovo olje ipd.

V Ljubljani obstaja na primer tudi brezembalažni avtomat Bert, na katerem lahko kupite šampon, tekoče milo, detergent za pomivanje posode, univerzalno čistilo in še nekaj drugih izdelkov, med drugim tudi bučno olje in različne vrste kisov.

- Oglas -

Izdelki za osebno nego brez plastike

Prehranjevanje zunaj

Vedno imetje pri sebi manjši prigrizek, na primer banano, da vam ne bo treba posegati po prigrizkih iz avtomatov. Priskrbite si kakovostne posodice, v katere boste lahko spakirali večje obroke in se tako izognili plastiki za enkratno uporabo. Priporočljivo je, da si kupite tudi set jedilnega pribora »za na pot«. Poleg tega pa imejte vedno s seboj tudi steklenico za vodo, če ste pivci kave, pa še termo lonček.

.

NAJNOVEJŠE