Pridobivanje vode iz megle ali le prikrivanje realnosti?

Zaradi pomanjkanja vode v Peruju so lokalne oblasti primorane ‘žeti meglo’ in jo spremeniti v uporaben vodni vir.

Pomanjkanje vode po svetu je postala kriza in potrebno bo začeti pravilno ukrepati. Po svetu se že sedaj odvija ogromno inovacij in razvoja v tej smeri, vendar pa je glavni problem v tem, da ti problemi ostajajo prikriti, saj je se osredotočamo na inovacije, ki jih poskušajo ljudje uresničiti, da bi prikrili realno stanje.


Izredno velik pomen dajemo temu, kako iznajdljivi smo ljudje, namesto da bi se osredotočili na razloge, ki so nas do te ‘iznajdljivosti’ pripeljali. Kot že omenjeno so v Peruju zaradi pomanjkanja vode le-to začeli pridobivati iz megle, kar je poželo izredno velik medijski uspeh.

Dejansko stanje pa je takšno, da so prebivalci Peruja to inovacijo ustvarili iz obupanosti, saj ni drugega načina, da bi lahko zagotovili ljudem vodo. Svet je o tem seveda pisal kot o izredni iznajdljivosti in domišliji prebivalcev, vendar pa so morda le redki pomislili, da ti ljudje dejansko nimajo vode.

Prav tako pa nihče ni omenil, da ta trenutna rešitev verjetno nima dolgorčne prihodnosti in da bo sčasoma potrebno vodo tem ljudem omogočiti na kakšen drug način.

Zato se moramo začeti zavedati, da ni dobro, če le prikrijemo probleme z ‘inovativnostjo’. Probleme je potrebno rešiti tam, kjer so se začeli.