Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaPri herpesu lahko pomaga tudi prehransko dopolnilo

Pri herpesu lahko pomaga tudi prehransko dopolnilo

MORDA VAS ZANIMA

Herpes simpleks tipa 1 oziroma HSV-1 je tisti virus, ki je kriv za mehurčkom podobne izpuščaje, ki se običajno pojavijo na ustnicah ali v njihovi neposredni okolici. Gre za virus, ki se zelo hitro širi, ko se enkrat okužimo, pa ostane v telesu vse življenje. Mehurčki po nekaj dneh počijo, za njimi pa ostanejo moteče krastice, ki vztrajajo še kar nekaj časa. Če imate tudi sami pogosto težave s herpesom, vas bo verjetno zanimalo, kako lahko ukrepate …

- Oglas -

Herpes

Krepitev imunskega sistema in dodaten vnos esencialne aminokisline lizin

Izpuščaji se pri tistih ljudeh, ki imajo v telesu omenjeni virus – in teh je vse prej kot malo – običajno pojavljajo ob padcu odpornosti oziroma v primeru zelo šibkega imunskega sistema. Eden od ukrepov za preprečevanje izbruhov je tako zagotovo skrb za močan imunski sistem, na primer z uživanjem zadostnih količin vitamina C, probiotikov itn.

Poleg tega pa ima lahko pri preprečevanju izbruhov izpuščajev pomembno vlogo tudi lizin. Kot morda veste, je lizin ena izmed esencialnih aminokislin, torej tistih, ki jih naše telo ne more tvoriti samo. V našem telesu opravlja številne pomembne vloge, večkrat pa se spregleda povezavo med omenjeno aminokislino in herpesom, pri čemer imamo v mislih izpuščaje, ki so posledica okužbe s herpesom simpleksom tipa 1. Poznamo namreč tudi virus herpes simpleks tipa 2, ki je na primer kriv za genitalni herpes.

Kako lahko lizin pomaga pri preprečevanju izpuščajev?

Kakšna je torej povezava med lizinom in virusom herpes simpleks tipa 1? Domneva se, da omenjeni virus poruši ravnovesje med lizinom in argininom (pogojno esencialno aminokislino) v našem telesu. Tako je v telesu več arginina in manj lizina kot običajno. Če poskrbimo za povečan vnos lizina, pa lahko zavremo nadaljnje razmnoževanje celic virusa, saj naj bi bile zanj potrebne prav povečane količine arginina.

- Oglas -

O lizinu se tako včasih govori tudi kot o aminokislini s protivirusnim učinkom. Raziskave sicer ne dajejo enotnih rezultatov. Načeloma velja, da najverjetneje ni mogoče pričakovati bistvenega vpliva lizina, če so se izpuščaji že pojavili. Po drugi strani pa lahko s preventivnim povečanim vnosom te aminokisline zmanjšamo tveganje za ponovne izbruhe. Prehransko dopolnilo, ki vsebuje lizin, se sicer včasih priporoča tudi tistim, ki se spopadajo z depresijo ali anksioznostjo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×