0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČesen – odlična pomoč v boju s prhljajem

Česen – odlična pomoč v boju s prhljajem

MORDA VAS ZANIMA

Številni bi se verjetno strinjali, da je česen eno najbolj zdravih živil na svetu. Obenem gre tudi za sestavino mnogih naravnih zdravilnih pripravkov. Redno uživanje česna lahko med drugim pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja ter bakterijskih okužb. Gre tudi za živilo, ki je zelo koristno za blaženje simptomov gripe in prehlada ter nadvse uspešno v boju z notranjimi paraziti. Verjetno manj znano pa je, da je česen tudi odlična izbira za poskus naravne odprave prhljaja, na katero stavijo številni zeliščarji in privrženci naravne nege.

- Oglas -

Zakaj je česen tako učinkovit pri odpravi prhljaja?

Kot morda veste, je glavna sestavina česna alicin. Gre za močno protibakterijsko snov, zato mnogi imenujejo česen celo najboljši naravni antibiotik. Alicin pa ne pomaga samo v boju s škodljivimi bakterijami, ampak tudi pri odpravi glivic. Prav glivična okužba pa je eden izmed pogostih vzrokov za pojav prhljaja. Da bi se sicer alicin izločil iz česna, morate stroke najprej prerezati/nasekljati oziroma streti.

Proti prhljaju pomagata tako zunanja uporaba kot uživanje česna

Že samo uživanje česna lahko pripomore k temu, da se boste lažje znebili prhljaja. Še izrazitejše pozitivne učinke pa ima seveda zunanja uporaba, torej uporaba česna neposredno na lasišču. Predvsem za ljudi z nekoliko občutljivejšo kožo sicer ni najbolj priporočljivo, da na lasišče nanesejo zgolj surovi česen, ampak ga je bolje mešati z oljem …

Kako pripraviti česnovo olje proti prhljaju in kako ga uporabiti?

Potrebujete približno 6 strokov olupljenega česna, ki jih najprej strite. Nato počakajte 10–15 minut, preden dodate približno 8 žlic olivnega ali katerega koli drugega rastlinskega olja. Dobro premešajte, nato pa mešanico razporedite po lasišču in laseh. Po približno 10 minutah jo izperite in si operite lase s šamponom, da odstranite vonj česna. Ponavljajte po potrebi, dokler ne opazite, da so se težave s prhljajem umirile.

.

NAJNOVEJŠE