Zdravje & prehranaPreprečite okužbe sečil

Preprečite okužbe sečil

MORDA VAS ZANIMA

Okužbe sečil in tudi vaginalne okužbe so lahko v obliki manjših nadležnih nadlog, lahko pa gre za večje in resnejše težave. Gre za ene najpogostejših težav, ki prizadenejo ženske in če ste okužbo sečil kdaj doživeli, potem veste za kakšno neprijetno bolečino lahko gre. Močni, pekoči in boleči občutki ob uriniranju, občutek podoben rezanju z britvico, urin pa obarvan, močnega vonja in celo s sledovi krvi. Ko se vas okužba že resno loti, je še vedno najbolje poseči po antibiotikih po posvetu z zdravnikom, da pa okužbe preprečite in lajšate lahko naredite kar veliko.

- Oglas -

Ker imajo ženske krajšo sečnico (cev, ki vodi iz mehurja ven iz telesa), bakterije lažje vstopajo vanjo. Če bolezni ustrezno ne zdravimo, se lahko razširi naprej na ledvica, kar pomeni še resnejše težave. Po potrjeni okužbi sečil je po posvetu z zdravnikom navadno okužbo najbolje zdraviti z antibiotiki, pri katerih je potrebno poskrbeti, da jih pojemo do konca, da je s tem okužba popolnoma odpravljena.

Kako ublažiti simptome?

Simptome sečnih okužb lahko lajšamo ali pa uporabljamo, kot preventivno sredstvo.

Oskrba z vodo in brusničnimi napitki

Ko čakate na delovanje antibiotikov (ki jih predpiše zdravnik), je najbolje piti veliko vode, s katero razredčimo urin in pomagamo splakovati bakterije iz telesa. Najbolje je če pijete brusnični čaj ali sok, vendar poskrbite da ni dodatno sladkan, saj sladkor v telesu povzroča kvas, kjer se bakterije še bolj in raje množijo. Brusnice so dobre zato, ker vsebujejo snovi, ki preprečujejo, da se bakterije nalepijo na steno mehurja.

Pogosto urinirajte

Ne odlašajte z uriniranjem zaradi strahu pred bolečino. Pomembno je, da urinirajte takoj, da se bakterije ne razmnožijo preveč, kar se zgodi, če se urin predolgo zadržuje v mehurju.

Topel tuš

- Oglas -

Če vas med uriniranjem res zelo boli, si privoščite topel tuš in to odpravite med tem, ker vas bo zaradi blagodejne toplote, bolelo manj. Ne uporabljajte dražečih gelov za tuširanje.

Urinirajte po spolnem odnosu

Pri ženskah lahko med spolnim aktom, bakterije vstopijo v sečnico in s tem, če urinirate takoj, te bakterije pomagate nemudoma splakniti ven. Če pri kontracepciji s partnerjem prisegate na kondome, uporabite kondome z mazilom, brez spermicida.

Najbolj pomembno pri sečnih težavah je, da se odpravite k zdravniku čim prej. Če imate povišano telesno temperaturo in občutite slabost, simptomi že lahko kažejo na okužbo ledvic.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×