Zdravje & prehranaPreprečite bolečine v roki zaradi miške

Preprečite bolečine v roki zaradi miške

MORDA VAS ZANIMA

Nadležna bolečina v podlahti, slabša gibljivost zapestja in prstov – to je le nekaj poškodb, do katerih lahko pride ob pogosti uporabi računalniške miške. Večina ljudi, ki uporablja računalnik, se dnevno srečuje z uporabo miške in pri tem izvaja ponavljajoče gibe, ki ob redni uporabi tega skorajda nepogrešljivega dela računalniške opreme močno obremenijo roko. Kako se čimbolje obvarovati pred poškodbami zaradi uporabe miške?

- Oglas -

Premikanje miške od nas zahteva majhne in precizne gibe, ki jih izvajamo z roko in prsti. Z neprestanim pozicioniranjem in potovanjem miške po podlagi, vrtenjem kolesca na miški in klikanjem so vedno znova obremenjene ene in iste zelo majhne mišice, ki se na tak način utrudijo in obrabijo. To lahko vodi v občutek okorelosti in bolečino v roki, zapestju, nadlahti in komolcu ter ščemenje in otrplost v prstih (še posebej v palcu in kazalcu).

miška nadlaht

Vaje za prste, zapestja in nadlahti

Obstaja veliko vrst vaj, ki jih lahko uporabite, ko ob uporabi miške začutite bolečino ali nelagodje v roki. Našteli jih bomo samo nekaj. Priporočljivo je, da jih izvajate enkrat na uro, ko uporabljate računalnik.

Raztez notranjega dela nadlahti. Iztegnite roko predse tako, da je dlan obrnjena navzgor. Z drugo roko se oprimite prstov iztegnjene roke in jih upognite proti tlom. Roka, ki jo raztegujete, naj bo izravnana, dlan te roke pa potiskajte čim bolj od sebe. Vaja naj traja nekaj sekund. Ponovite z drugo roko.

- Oglas -

Raztez zunanjega dela nalahti. Izravnajte roki vzporedno s tlemi in jih obrnite tako, da sta dlani ena proti drugi. Prsti so ravni in razširjeni. Zdaj obrnite roki tako, da sta skupaj hrbtna dela dlani. Palca gledata proti tlom. Ostanite v tem položaju in dlani stisnite v pesti. Pesti začnite pomikati rahlo navzven. Pri tem boste začutili, kako se razteguje zunanji del nadlahti. Iz tega položaja začnite premikati roke eno stran od druge. Roki sta vzravnani, napeti, dlani so v pesteh, cilj je, da dodobra raztegnete zunanji del nadlahti. Z raztezanjem zaključite, ko sta roki že nekoliko za vašim hrbtom. Roki sprostite in ju stresite.

Razgibavanje zapestja. Prste obeh rok razprite do mere, ki vam ne povzroča nelagodja. V takem položaju jih zadržite 10 sekund. Malce počivajte in stisnite v členkih. V takem položaju prav tako vztrajajte 10 sekund. Celotno vajo nekajkrat ponovite.

Razgibavanje prstov. Dlan naj bo obrnjena proti tlom. Z drugo roko vzemite njen kazalec in ga potisnite nazaj. Potiskajte do take mere, ko vam je to še prijetno. To naj traja nekaj sekund. Enako naredite na drugih prstih. Ko ste raztegnili vse prste, naredite pest in roko močno stisnite skupaj (uporabite lahko tudi za to namenjeno gumijasto žogico). Držite 5 sekund. Dlan nato odprite in jo postavite v navpičen položaj, da kri steče iz vaših prstov nazaj proti roki. S palcem druge roke krožno premikajte prste na pokončno postavljeni roki. Z vsakim prstom posebej naredite pet krogov. Celotno vajo ponovite z drugo roko.

Na kaj vse je treba paziti?

  1. Naredite dovolj prostora za miško. Delovni prostor, na katerem operirate z miško, mora biti dovolj velik. Če uporabljate prekratko mizo, na kateri je komajda prostora za tipkovico, imate takrat, ko uporabljate miško, komolec v zraku. Tak položaj močno obremenjuje mišice zgornjega dela hrbta in ramena. Če v njem vztrajate dalj časa, se ne boste mogli izogniti bolečinam v vratu in ramenu.
  2. Niso vse miške enake. Izberite miško, ki se prilega vaši roki – je zanjo dovolj velika in se vaša roka ob njeni uporabi počuti udobno. Morda boste ugotovili, da se bolje počutite ob uporabi večje miške. Takrat je namreč zapestje v zraku in se ne dotika površine. Obstaja tudi vrsta aletrantiv miški: nekatere zahtevajo malo ali skoraj nobene uporabe prstov, pri drugih pa je zapestje postavljeno v zelo dobrodošel, navpičen položaj.
  3. Pametno izberite podlago. Vaša roka se bo veliko bolje počutila na podlagi s počivalom za zapestje iz gela, ki roki med uporabo miške nudi oporo. Obstajajo tudi posebne vrste podlag s telovadnimi lastnostmi, ki omogočajo krepitev mišic, ki so udeležene pri premikanju miške.
  4. 4. Poglejte celostno sliko. Tudi če boste omejili težave, ki jih imate zaradi uporabe miške, vas lahko ob uporabi računalnika doletijo druge zdravstvene težave. Zato poskrbite za pravilno in varno uporabo vseh elementov, ki so vključeni pri delu z računalnikom: poleg miške so to tudi tipkovnica, zaslon, stol in miza (pa verjetno še kaj). Pri delu bodite vzravnani in naslonjeni na stol. Ob nagibanju naprej boste kmalu začutili bolečine in otrdelost v vratu in hrbtu, zato poskrbite za pravilen položaj. Med uporabo računalnika delajte premore, vsako uro vsaj 10 minut.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×