0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPredmeti, ki jih ni pametno dajati v pomivalni stroj

Predmeti, ki jih ni pametno dajati v pomivalni stroj

MORDA VAS ZANIMA

Pomivalni stroj je zagotovo eden izmed najbolj praktičnih izumov. Prihrani nam lahko precej časa in energije, ki bi ju morali sicer vložiti v pomivanje posode. Vendar pa morate biti pri uporabi pomivalnega stroja pazljivi. Določeni predmeti lahko namreč poškodujejo stroj, velja pa tudi obratno – stroj lahko poškoduje številne predmete. Ankete včasih razkrijejo, da nekateri ljudje v pomivalni stroj tlačijo zelo nenavadne predmete, celo avtomobilske dele! Verjamemo, da sami ne greste tako daleč, vendar vas lahko nekateri predmeti na seznamu »prepovedanih« kljub temu presenetijo …

- Oglas -

Stekleni kozarci z etiketami

Izogibajte se pranju steklenih kozarcev, na katerih so še vedno nalepke iz papirja, v pomivalnem stroju. Morda se vam sicer zdi, da lahko visoka temperatura in detergent opravita delo namesto vas, vendar lahko v resnici pride do zamašitve stroja, zato raje ne tvegajte.

Določeni plastični predmeti

V kuhinji uporabljamo kar precej plastičnih posodic in drugih pripomočkov iz plastike. Vendar pa lahko pri nekaterih vrstah teh predmetov visoke temperature v pomivalnem stroju povzročijo sproščanje škodljivih kemikalij, kot je na primer BPA. Tako vedno preverite na embalaži, ali je predmet primeren za pranje v pomivalnem stroju. Poleg tega pa vam svetujemo, da plastične predmete vedno polagate v zgornji predal, saj so temperature tam običajno nekoliko nižje.

Preveirte tudi, kako si lahko sami izdelate tablete za pomivalni stroj tukaj.

- Oglas -
Pomivalni stroj

Litoželezne posode

Tudi posod iz litega železa ni najbolj pametno pomivati v pomivalnem stroju, predvsem zaradi samih posod. Pri pranju v pomivalnem stroju lahko namreč pride do uničenja zgornjega sloja oziroma prevleke posode. Načeloma velja to za vse posode s prevleko proti oprijemanju. Ne le da lahko stroj uniči premaz, ampak se lahko tudi poveča nevarnost za sproščanje škodljivih snovi.

Leseni predmeti

Morda je ta točka za marsikoga najbolj presenetljiva. Navajeni smo namreč, da dajemo v pomivalni stroj kuhinjske pripomočke, kot so lesene kuhalnice ali kuhinjske deske iz lesa. Vendar pa strokovnjaki to odsvetujejo, saj se tako les hitreje obrabi oziroma celo uniči.

Termovke

V pomivalni stroj ne sodijo niti termovke oziroma vsi pripomočki, ki so namenjeni ohranjanju določene temperature hrane ali pijače. Zaradi pranja v pomivalnem stroju lahko pride do oslabljene izolacije, s čimer se seveda izniči funkcionalnost teh pripomočkov.

Merilne posodice

Po večkratnem pranju merilnih posodic v pomivalnem stroju lahko pričakujete tudi, da oznake ne bodo več dobro vidne, sčasoma pa se lahko tudi povsem izbrišejo. S tem pa se seveda ponovno izniči osnovna namembnost teh pripomočkov.

- Oglas -

Zelo dragoceni krožniki in druga oprema

Verjetno imate doma tudi krožnike, ki so izdelani iz zelo dragocenih materialov, zato jih uporabljate le ob posebnih priložnostih. Čeprav nanje zagotovo sicer zelo pazite, morda ne veste, da je lahko problematično tudi pranje v pomivalnem stroju. V prihodnje tako raje izberite ročno pomivanje.

Ste vedeli, da lahko preprosto izdelate svoj detergent za pomivanje posode? Navodila najdete tukaj.

.

NAJNOVEJŠE