Zdravje & prehranaKako nehati gristi nohte? Preprosti nasveti za uspeh

Kako nehati gristi nohte? Preprosti nasveti za uspeh

MORDA VAS ZANIMA

Se ne morete znebiti razvade grizenja nohtov in iščete načine, kako nehati gristi nohte? Grizenje nohtov je navada precejšnjega števila ljudi. To še zdaleč ni nekaj, kar bi pustili za seboj v otroštvu, ampak se tudi ogromno odraslih težko upre grizenju nohtov. Posledica je nič kaj estetski videz nohtov, pride pa lahko tudi do bolečin in celo do okužb. Imate tudi sami podobne težave? Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov, s katerimi lahko uspešno premagate to nezdravo navado.

- Oglas -

Grizenje nohtov: kako nehati gristi nohte

Kako nehati gristi nohte v čim krajšem času

Čas je, da raziščemo, kako nehati gristi nohte v čim krajšem času, saj se ta razvada verjetno vleče že iz otroških let kajne?

Zadajte si manjši, zelo konkreten cilj

Preveč splošno zastavljene cilje le redko dosežemo. Tako je precej bolje, da ostanete pri manjših, vendar zelo konkretnih zaobljubah, ki jih je tudi lažje meriti. Bolje se je na primer odločiti, da boste telovadili trikrat tedensko po pol ure, kot pa reči, da želite preoblikovati telo. Podobno velja tudi za grizenje nohtov. Namesto da se osredotočite na to, da želite nehati gristi nohte, si raje zadajte manjši cilj, na primer da nohtov ne boste grizli eno uro. Čas nato postopoma podaljšujte. Za vsako malo zmago se lahko tudi nagradite.

Pomagajte si z alarmi

Zaradi številnih vsakodnevnih obveznosti zlahka pozabite na sklep, da boste nehali gristi nohte. Tako s to navado ponovno začnete skorajda nevede. Prav zato pa je pomembno, da ozavestite svoje početje, saj se lahko le tako navade postopoma znebite. Nastavite si več opomnikov, ki vam bodo pomagali, da se spomnite svojih načrtov oziroma da postanete bolj »čuječni« glede tega, kar počnete.

Pri sebi imejte vedno žvečilni gumi

- Oglas -

Pri premagovanju slabe navade grizenja nohtov si lahko vsaj v začetni fazi pomagate tudi z žvečilnim gumijem. Če boste žvečili, boste namreč težje grizli – oziroma se boste pri tem početju lažje »zalotili« in se posledično pravočasno zaustavili. Seveda pazite, da ne boste uporabljali žvečilnih gumijev, ki vsebujejo sladkor, saj lahko s tem škodujete svojim zobem. Po želji pa lahko žvečilni gumi zamenjate tudi z mentolnimi bomboni ipd.

Poiščite alternativne oblike sproščanja

Grizenje nohtov je mnogokrat povezano z nemirom oziroma s povečanim stresom. Tako je to lahko tudi znak, da potrebujete sprostitev. Poskusite zamenjati grizenje nohtov z bolj zdravimi in učinkovitimi oblikami sproščanja, na primer z jogo, sprehodi v naravi ali meditacijo. Če boste umirjeni, bo tudi potreba po grizenju nohtov zagotovo precej manjša.

NAJNOVEJŠE