Zdravje & prehranaS pravimi vonji do želenega razpoloženja

S pravimi vonji do želenega razpoloženja

MORDA VAS ZANIMA

Nakupovanje, priprava hrane, druženje s prijatelji, sodelavci, družino. December prinaša kup različnih obveznosti ter hkrati ustvarja pogoje za veliko veselja, a hkrati tudi veliko stresa. Čisto vsi se vsaj kakšen dan v tem norem mesecu znajdemo na točki, ko se nam zdi, da preprosto ne zmoremo več. Kako zmanjšati stres? Joga in druge oblike telesne aktivnosti so seveda odlična izbira, če le imate čas zanje. No, obstaja pa tudi drugačna rešitev, za katero potrebujete le svoj nos.

- Oglas -

Vonja po sivki kot po citrusih dokazano vplivata na večjo sproščenost, skrbita za kakovosten spanec in zmanjšujeta napetost v stresnih situacijah. Le vdih ali dva in vaša telesna temperatura se bo znižala, bitje srca pa umirilo. Sliši se kot čarovnija, a ni.

Če določen vonj resnično vpliva na vaše razpoloženje in duševno stanje, gre za čustvene asociacije, ki jih ob njem vzpostavite, ter za telesne posledice, ki jih določeno čustveno stanje sproži. Ko se sprostite, se upočasni bitje vašega srca. Če vonj po sivki ustvari ta občutek miru, gre za to, da ste se tudi v preteklosti ob tem, ko ste vonjali sivko, popolnoma umirili in sprostili. Lahko ste bili na masaži, pri kateri je maser uporabljal prav sivkino olje ali pa ste si privoščili sproščujočo kopel z vonjem po sivki.

Vonj po sivki
Vonja po sivki dokazano vpliva na večjo sproščenost.

Vonj sivke tudi sicer na ljudi deluje pomirjajoče ter vpliva na boljši spanec. Podobno velja tudi za vonj po citrusih. Raziskave so pokazale, da nas vonj po pomaranči hitreje spravi v dobro voljo kot pa najljubša glasba. Ta vonj prav tako vpliva na to, da smo v stresnih situacijah manj napeti.  Razlog, zakaj določeni vonji tako pozitivno vplivajo na naše razpoloženje, je v tem, da je voh bolj neposredno povezan s predelom možganov, ki skrbi za uravnavanje čustev, kot pa druga čutila.

To, kakšen učinek bo na nas imel določen vonj, je v veliki meri odvisno tudi od tega, kakšne so naše pretekle izkušnje, povezane s tem vonjem. Če ne marate vonja po sivki ali pomaranči, potem vas ta dva vonja ne bosta pomirila in sprostila, ampak vas bosta prej motila in vznejevoljila. Tudi če niste še nikoli prej vohali sivke ali pomaranče, ta dva vonja ne bosta na vas dosegla želenega učinka.

- Oglas -

Če ste na primer izpostavljeni vonju po sivki, a mislite, da vohate nekaj drugega in ste na primer prepričani, da vas bo ta vonj napolnil z veliko energije, boste dosegli prav to – namesto da bi se umirili, bo vaše srce prav poskočilo. To kaže na to, kako zelo velik vpliv ima naša duševnost.

Sveča z vonjem po pomaranči ali milo z vonjem po sivki je lahko tisto, kar potrebujete za boljše in bolj umirjeno razpoloženje. Pri vsem tem je pomembno poudariti, da morate sami najti vonj, ki pozitivno vpliva na vaše razpoloženje – in tako tudi bo. Ostanek dišave v stari steklenički od parfuma, vonj puloverja ljubljene osebe, vonj po testeninah s sirom ali vonj po najljubše cvetlice – če je kateri od teh vonjev tisti, po katerem se počutite dobro, je to tista prava aromaterapija.

Zdaj pa si poglejmo še, s katerimi vonji si lahko pomagamo pri različnih težavah. Naj poudarimo, da so našteti vonji le neko vodilo. Ne nazadnje smo spoznali, da je to, kako na nas deluje nek vonj, odvisno tudi od naših preteklih izkušenj.

Anksioznost: sivka, melisa, olje bergamotke, kardamom, kamilica, cipresa, vrtnica, vanilja, bor, majaron, muškatni orešček, pačuli, pomaranča/limona.

Depresija: limona, majaron, poprova meta, pačuli, rožmarin, sandalovina, angelika, cedra, jasmin, sivka, geranija, ylang ylang, muškatna kadulja.

Utrujenost: bazilika, kamilica, cimet, klinčki, evkaliptus, jasmin, limona, majaron, poprova meta, timijan, pačuli in vanilja.

Glavobol: bazilika, cimet, ingver, evkaliptus, sivka, limonska trava, melisa, majaron, poprova meta, timijan, ylang ylang in muškatna kadulja.

- Oglas -

Težave s pljuči / sinusi: angelika, bazilika, cedra, klinčki, cipresa, evkaliptus, komarček, ingver, brin, rožmarin, čajevec in majaron.

Prebavne težave: sivka, brin, limonska trava, pomaranča, poprova meta, vrtnica, rožmarin, sandalovina, timijan, janež, komarček, ingver in bazilika.

Menstrualni krči: angelika, bazilika, kumina, kamilica, ingver, muškatna kadulja, sivka, vrtnica, rožmarin in žajbelj.

Bolečine v mišicah: lovor, kumina, kamilica, evkaliptus, ingver, geranija, brin, limonska trava, citronka, rožmarin, sandalovina in pačuli.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×