Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaPraktični nasveti in informacije za (bodoče) krvodajalce

Praktični nasveti in informacije za (bodoče) krvodajalce

MORDA VAS ZANIMA

Darovanje krvi je zagotovo eno najbolj plemenitih dejanj, s katerim lahko nekomu dobesedno rešite življenje. Če izpolnjujete nekatere splošne omejitve, na primer starost nad 18 let in teža, višja od 50 kilogramov, načeloma ni posebnih ovir za krvodajalstvo, če ste relativno zdravi. Težava so sicer lahko določene bolezni (npr. nekatera avtoimunska obolenja) in druge okoliščine, zato se pred samim odvzemom krvi izvedejo krajši testi oziroma morate izpolniti vprašalnik.

- Oglas -

Krvodajalstvo

Predvsem tisti, ki doslej še niso darovali krvi, a o tem razmišljajo, imajo pogosto vprašanja, povezana s tem, kaj je dovoljeno jesti pred in kaj po odvzemu krvi, kako pogosto lahko darujejo kri in podobno. Tako vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov, med katerimi lahko morda tudi tisti, za katere je krvodajalstvo že postalo nekaj povsem samoumevnega, najdejo koristne informacije.

Hrana pred odvzemom krvi, tekočina in oblačila

Če bo odvzem krvi že takoj zjutraj, poskrbite, da bo že vaša večerja dan prej čim bolj zdrava. Izogibajte se mastni hrani in prevelikim količinam slaščic. Pomembno je tudi, da pred darovanjem krvi popijete dovolj tekočine, in sicer vsaj 4 decilitre vode. Izkušenim krvodajalcem se bo to morda sicer zdelo povsem samoumevno, vendar je treba opozoriti tudi na to, da morate poskrbeti za primerna oblačila, ki jih boste nosili na dan, ko se odločite za darovanje krvi. Rokavi spodnjega sloja namreč ne smejo biti preozki, saj jih sicer ne boste mogli zavihati dovolj visoko.

Nasveti, ki jih morate upoštevati po odvzemu krvi

Po darovanju krvi si vzemite dovolj časa za počitek. Tudi če se vam bo zdelo, da ste povsem prisebni in da lahko zapustite prostor, si raje vzemite malce več čas. Predvsem začetniki se namreč pogosto uštejejo in precenijo svoje stanje, zato prihaja do slabosti, vrtoglavice ali celo omedlevice. Najbolje bo, da upoštevate navodila zdravstvenega osebja in ne poskušate testirati svojih zmožnosti. Po odvzemu krvi poskušajte popiti veliko vode oziroma tekočine (izogibajte se alkoholu). Tudi hrana, ki jo zaužijete po udeležbi na krvodajalski akciji, naj bo prilagojena temu, da ste izgubili kar nekaj krvi. Tako je še posebej pomembno, da zaužijete dovolj živil, ki so bogata z železom. To ne pomeni, da morate nujno zaužiti živalske proizvode, če jih sicer ne uživate, saj lahko precej železa med drugim najdete tudi v zelenolistni zelenjavi in v nekaterih drugih rastlinah.

Izogibajte se napornejši telesni aktivnosti

- Oglas -

Priporočljivo je, da na dan, ko poteka odvzem krvi, ne načrtujete intenzivnejše vadbe in druge telesne aktivnosti, ki od vas zahteva več napora. Dela, kot je denimo pomoč prijateljem pri selitvi, raje prestavite na naslednji dan. Če kljub počitku opazite kakršne koli nenavadne simptome, kot je na primer povišana telesna temperatura, takoj poiščite medicinsko pomoč.

Kako pogosto lahko darujete kri?

Vaš organizem si mora po darovanju krvi opomoči, zato boste morali z udeležbo na naslednji krvodajalski akciji, če se za to odločite, počakati nekaj mesecev. Za moške to pomeni 3 mesece, pri ženskah pa je minimalni čas, ki mora miniti od enega odvzema krvi do naslednjega, 4 mesece.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×