0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPovezava med pesticidi in avtizmom

Povezava med pesticidi in avtizmom

MORDA VAS ZANIMA

Izpostavljenost ženske kmetijskim pesticidom med nosečnostjo poveča tveganje za razvoj motnje avtističnega spektra pri otroku, so ugotovili raziskovalci na univerzi Davis v Kaliforniji.

- Oglas -

Znanstveniki so že dolgo sumili, da kemikalije v našem okolju igrajo pomembno vlogo pri razvoju avtizma in sorodnih motenj, zdaj pa so trditev tudi potrdili. V obsežni raziskavi so namreč preučili zdravstvene kartoteke 970 udeleženk.

avtizem in pesticidi

Trikrat večja nevarnost

Prišli so do ugotovitev, da so imele nosečnice, ki so živele v bližini območja (oddaljenost do 1,6 kilometra), na katerem so uporabljali komercialne pesticide, za kar trikrat večjo verjetnost, da rodijo otroka z avtizmom ali drugimi razvojnimi motnjami. Med ta s pesticidi izpostavljena območja sodijo tudi parki, igrišča za golf, travniki in predel ob cestah.

- Oglas -

V študiji so avtorji odkrili tudi, da je tveganje za avtizem in razvojne motnje še toliko večje, če je ženska izpostavljena pesticidom v drugem ali tretjem trimesečju nosečnosti. Strokovnjaki se strinjajo, da sicer obstajajo še številni drugi dejavniki tveganja za avtizem, kot so stres, nepravilna prehrana in zdravstvene težave nosečnice, tako da pesticidi niso edini problem. To je drugače že tretja epidemološka raziskava iz Kalifornije, ki je pokazala, da je predporodna izpostavljenost pesticidom povezana z avtizmom.

.

NAJNOVEJŠE