Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaPovezava med pesticidi in avtizmom

Povezava med pesticidi in avtizmom

MORDA VAS ZANIMA

Izpostavljenost ženske kmetijskim pesticidom med nosečnostjo poveča tveganje za razvoj motnje avtističnega spektra pri otroku, so ugotovili raziskovalci na univerzi Davis v Kaliforniji.

- Oglas -

Znanstveniki so že dolgo sumili, da kemikalije v našem okolju igrajo pomembno vlogo pri razvoju avtizma in sorodnih motenj, zdaj pa so trditev tudi potrdili. V obsežni raziskavi so namreč preučili zdravstvene kartoteke 970 udeleženk.

avtizem in pesticidi

Trikrat večja nevarnost

Prišli so do ugotovitev, da so imele nosečnice, ki so živele v bližini območja (oddaljenost do 1,6 kilometra), na katerem so uporabljali komercialne pesticide, za kar trikrat večjo verjetnost, da rodijo otroka z avtizmom ali drugimi razvojnimi motnjami. Med ta s pesticidi izpostavljena območja sodijo tudi parki, igrišča za golf, travniki in predel ob cestah.

V študiji so avtorji odkrili tudi, da je tveganje za avtizem in razvojne motnje še toliko večje, če je ženska izpostavljena pesticidom v drugem ali tretjem trimesečju nosečnosti. Strokovnjaki se strinjajo, da sicer obstajajo še številni drugi dejavniki tveganja za avtizem, kot so stres, nepravilna prehrana in zdravstvene težave nosečnice, tako da pesticidi niso edini problem. To je drugače že tretja epidemološka raziskava iz Kalifornije, ki je pokazala, da je predporodna izpostavljenost pesticidom povezana z avtizmom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×