0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUžitne cvetlice so zdrave in okusne

Užitne cvetlice so zdrave in okusne

MORDA VAS ZANIMA

Cvetlice so pogosto prezrte kot vir hrane, ker jih običajno le od daleč občudujemo in uporabljamo za šopke. Vendar lahko določene cvetove uporabimo tudi v prehranske namene, saj so odlični za popestritev solat, slaščic in drugih jedi.

- Oglas -

Nekatere cvetlice niso privlačne samo na pogled, marveč so tudi okusne za uživanje in zdrave, ker ščitijo telo pred boleznimi in različnimi okužbami. Cvetje, še posebej tisto globjih oziroma temnejših barv, vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov A, C, D in E, nekatere sorte pa so bogate tudi z beta karoteni. Uživanje cvetnega prahu v cvetovih naj bi po mnenju strokovnjakov celo zmanjšalo možnost za napad alergije, še vedno pa alergikom svetujemo previdnost pri uporabi.

užitni cvetovi

Katere vrste so užitne?

Užitne cvetlice najprej poiščite na svojem vrtu. Začnete lahko kar v zelenjavnem vrtu, kjer lahko v prehranske namene na primer uporabite cvetove brokolija, cvetače, ohrovta, radiča, bučk, kumar, fižola in graha. Omenjene cvetove lahko uživate surove, jih skuhate na pari ali pa jih popražite na olju. Cvetovi drobnjaka, čebule in česna imajo bolj prefinjen okus kot zelenjava sama, zaradi česar so še posebej uporabni. Vzemite denimo drobnjakove cvetove, jih stresite v litrski kozarec, dodajte stlačeno baziliko in vse skupaj prelijte s kisom. Kozarec za nekaj dni postavite na sonce in dobili boste odličen solatni preliv. Okusen dodatek jedem so tudi cvetovi zelišč, kot so cvetovi ognjiča, bezga, sivke, rožmarina, kopra, bazilike, timijana, mete in ne nazadnje koriandra.

- Oglas -

Kaj pa cvetovi okrasnih rastlin? Čaj iz krizantem je recimo dobro poznan v kitajski kuhinji. Pri kuhanju in za solate se zlahka uporabljajo tudi druge vrste okrasnih cvetlic, na primer cvetovi nageljnov, jasmina, vrtnic, vijolic, geranij, gladijol, pasijonke, šipka in med drugim sončnični cvetni listi. Iz njih naredite kandirano cvetje za okraševanje tort in drugih sladic: v posodi stepite jajčni beljak in fini sladkor, zatem pa cvetove potopite v mešanico in pustite, da se posušijo in strdijo. Cvetove deteljne lahko prav tako ocvremo, pripravimo v solati ali potresemo po jedeh – še posebej so koristni za ženske z menstrualnimi težavami, saj vsebujejo fitoestrogene, ki so učinkoviti pri vročinskih oblivih v menopavzi.

Načini priprave

Cvetovi vijolic, vrtnic, sivke in podobnih rastlin imajo sladek okus, zato so primerni za solate in slaščice. Drugi cvetovi imajo lahko pikanten vonj ali okus peperminta, ki prebudi brbončice. Priporočamo vam, da v stekleno posodo stresete denimo barvite cvetove gladijol in hibiskusa, ki ste jim prej odstranili prašnike in pestič, in solata je pripravljena. Užitne cvetlice lahko dodate tudi klasični zelenjavni solati, če ji želite izboljšati okus. Po drugi strani je možno cele cvetove zamrzniti; dodajte jih še v kocke ledu in tako kreirajte eleganten dodatek za hlajenje pijač. Uporabite jih tudi v aromatiziranih oljih, solatnih prelivih, želejih in marinadi.

.

NAJNOVEJŠE