Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.
Zdravje & prehranaPistacije so idealen prigrizek

Pistacije so idealen prigrizek

MORDA VAS ZANIMA

Če ne veste, kaj bi zobali med službo, ko čakate na čas malice ali kosila in bi se radi izognili nezdravim prigrizkom, vam priporočamo pistacijo. Ker ima visoko hranilno vrednost, boste z njeno pomočjo kaj kmalu »utišali« lakoto.

- Oglas -

Koščičasti plodovi pistacije rastejo na drevesu, ki doseže do 10 metrov višine. Z njimi so se prehranjevali že v poznem paleolitiku. Danes se pistacijo med drugim uporablja pri pripravi sladoledov in sladic, kot so baklave. Surovo pistacijo jemo tako, da plod razdelimo na dva dela in jedro pojemo v celoti. Pistacije danes tudi pražijo ali solijo. Pistacija ima značilen vonj in okus, pa tudi zvok, ko jo odpremo.

Pistacije

Zdrave in nasitne

V pistaciji se skriva prava porcija beljakovin (20 %), mastnega olja (20 %) in ogljikovih hidratov (50 %). Vsebuje tudi vlaknine (2 %), kalcij, kalij, železo in magnezij. Pistacije niso zelo kalorične, s 100 grami bi zaužili 550 kalorij. Ti oreški so izjemno bogati z vitamini, minerali, antioksidanti in drugimi koristnimi snovmi.

Izjemno zdrave maščobe

Pistacije vsebujejo ogromno enkrat nenasičenih maščobnih kislin, kot so oleinska kislina in antioksidanti. Njihovo redno uživanje lahko zato pripomore k zmanjšanju nivoja LDL-holesterola v krvi in k zvišanju nivoja HDL-holesterola. Raziskave so pokazale, da mediteranska dieta, ki vsebuje živila bogata s prehranskimi vlakninami, enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami in antioksidanti, pomaga zmanjšati tveganje za koronarno srčno bolezen ali infarkt. Zato si poleg pistacij čim večkrat privoščite tudi ostala živila, ki imajo podobno sestavo.

Orožje proti prostim radikalom

- Oglas -

Pistacije so odličen vir E-vitamina, ki je nujen za zaščito celičnih ovojnic in kože. Poleg tega je odlično orožje proti prostim radikalom, ki poškodujejo gene, pospešujejo proces staranja in lahko pripomorejo k nastanku boleznim sodobnega časa, kot so rak, srčno-žilne bolezni in artritis.

V njih najdemo tudi vitamine B-kompleksa, kot so riboflavin, niacin, tiamin, vitamina B5 in B6 ter folati. Vitamini te skupine pripomorejo k dobremu počutju in splošni vitalnosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×