Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaFige nevtralizirajo kisle reakcije v telesu

Fige nevtralizirajo kisle reakcije v telesu

MORDA VAS ZANIMA

V poletno-jesenskem času se lahko dodobra naužijemo fig, ki niso samo medeno sladke, ampak tudi zelo zdrave. Izjemno priporočljive so za vse, ki uživajo veliko mesa in hrane iz bele moke, saj nevtralizirajo pretirano izločanje želodčne kisline.

- Oglas -

Fige že tisočletja veljajo za naravno zdravilo, ki pospešuje presnovo, ureja prebavo in odpravlja zaprtje. Zelo koristne so tudi za srčno-žilni sistem, saj znižujejo visok krvni tlak. Poleg tega zmanjšujejo notranja vnetja, dobrodejno vplivajo na kosti, jetra, žolčnik in sečne poti. Seznam vseh pozitivnih učinkov fig na zdravje je dolg in se tu nikakor ne konča. Če ste oboževalci fig, vas bodo naslednja dejstva o njihovih učinkih na zdravje zagotovo razveselila.

Fige

Ogromno vitaminov, mineralov, aminokislin

Fige imajo 11 vitaminov, 14 mineralov in prav toliko aminokislin. Poleg tega vsebujejo tudi ogromno prehranskih vlaknin, ki imajo blagodejen vpliv na prebavni sistem. Črevesna flora je pri sodobnem človeku večkrat povsem porušena, predvsem zaradi bele moke in sladkorja, industrijsko predelane hrane ter pogostega uživanja mesa in mesnih izdelkov. Uničujejo jo tudi antibiotiki in druga zdravila. Z uživanjem fig lahko črevesno floro »spravimo v red«.

V telesu sprožijo bazično reakcijo

Ko jemo meso in izdelke iz bele moke, se v telesu sproži izrazito kisla reakcija. Uživanje fig pa izzove nasprotno, bazično reakcijo, ki nevtralizira višek želodčne kisline. Uživanje teh sadežev obenem zmanjšuje željo po sladkem, saj vsebujejo naravne sladkorje, glukozo in fruktozo. Sladkarije in pecivo so polni manjvrednih ogljikovih hidratov, ki lahko povzročijo težave z delovanjem trebušne slinavke in inzulinskega sistema telesa.

Hrana za dobre živce

- Oglas -

Možgane »poganja« glukoza, ki pa je sami ne morejo skladiščiti. Da bi jim zagotovili optimalno delovanje, jo moramo stalno dovajati. Fige vsebujejo veliko glukoze, zato so odlična izbira, kadar se počutimo utrujeni, nam pade koncentracija, nas boli glava ipd. Nasitile bodo tako možgane kot živčevje.

Sredstvo proti bradavicam

Ko odtrgamo nezrelo figo, iz nje priteče svež mleček, ki ima v sebi kavčuk. Če imate bradavice, nanje nanesite kapljico mlečka. Pomaga tudi pri ranicah in lišajih. Priročno, kajne?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×