Zdravje & prehranaZ bučami nad raka, kilograme in še kaj

Z bučami nad raka, kilograme in še kaj

MORDA VAS ZANIMA

Ne, to niso »buče«. Buče so izjemno zdravilen sadež, poln antioksidantov, ki pomagajo preprečevati raka, izboljšujejo vid in pomagajo pri hujšanju.

- Oglas -

Marsikdo misli, da buče spadajo med zelenjavo, vendar to ni res. Buče uvrščamo med sadje, v njihovi družini pa najdemo tudi melone. Iz buč lahko pripravimo številne jedi in so poleg tega tudi izjemno zdrave. Njihovo meso priporočajo pri prebavnih težavah, odvečnih kilogramih in utrujenosti nog. Bučno olje, ki je nepogrešljiv del vsake prekmurske kuhinje, pa lahko uporabimo za masažo bolečega hrbta.

Buče

Bogastvo karotenoidov

Značilno oranžno-rumeno in rdečkasto barvo bučam dajejo karotenoidi. Buče spadajo med živila z največjo in najučinkovitejšo zalogo karotenoidov, ki imajo izrazito protirakavo delovanje in izboljšujejo zdravje srca in ožilja ter vida. Med karotenoidi, ki jih najdemo v bučah, sta alfakaroten in betakeroten. Alfakaroten zavira biološke procese staranja, varuje pred različnimi vrstami raka in nastankom očesne mrene. Betakaroten dokazano pomaga preprečevati nastanek raka na pljučih in na širokem črevesju. Ker je močan antioksidant in deluje protivnetno, pomaga omiliti posledice ateroskleroze in preprečevati srčno-žilne bolezni.

Proti črevesnim zajedavcem

Buče vsebujejo vlaknine in snov, imenovano kukurbitin, ki ima antihelmintično delovanje (proti črevesnim parazitom). Če imate razdražena prebavila ali želodec, si lahko pomagate s kompotom iz bučnega mesa. Pomagal naj bi tudi nosečnicam pri jutranji slabosti. Moč buč lahko izkoristite tudi pri hujšanju.

Buče imajo malo kalorij

- Oglas -

Sto gramov buč ima samo 33 kalorij. S pomočjo buč lahko pripravite različne jedi, kot so omake, rižote, juha ali pogače. Namesto mastnih, slanih ali sladkih prigrizkov lahko posežete kar po bučnih semenih. Z njimi boste v telo vnesli ogromno rudninskih snovi – kalija, magnezija, železa, fosforja, cinka, selena in kalcija. V surovih semenih je tudi ogromno esencialnih maščobnih kislin ter koristnih beljakovin, zato vam priporočamo, da jih uživate surove in ne segrete.

Utrujene noge, boleč hrbet …

Bučno meso se uporablja tudi kot obkladek proti krčnim žilam in pri utrujenih nogah. Bučno olje lahko uporabite tudi za masažo bolečega hrbta. Bučno olje naj bi pomagalo tudi moškim pri zdravljenju benigne hiperplazije prostate.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×