Pirine krpice s špinačno omako

    Pripravite si okusne pirine krpice s špinačno omako in s suhimi paradižniki.

    Pirine-krpice-s-spinacno-omako-s-suhimi-paradizniki

    Sestavine za 4 osebe:

    Pirine krpice – priprava

    Pirine krpice pripravimo po receptu za domače pirine široke rezance. Testo razvaljamo čim bolj tanko in narežemo na krpice nepravilnih oblik.

    Potrebujemo:

    • 500 g mehke pirine moke
    • 5 velikih ali 6 manjših jajc

    Priprava testa / rezancev iz pirine moke:

    1. Presejano moko stresemo v posodo multipraktika, dodamo jajca in mešamo, da dobimo kepo testa.
    2. Testo stresemo na podlago za valjanje in pregnetemo, da testo postane popolnoma gladko in voljno, čeprav še vedno zelo čvrsto in jedro na dotik
    3. Krožnik poprašimo z moko, nanj postavimo testo in ga prekrijemo s plastično gospodinjsko folijo, ki jo na vseh straneh temeljito prilepimo pod obod krožnika in testo nepredušno zapremo.
    4. Testo mora počivati najmanj pol ure na sobni temperaturi, sicer ga nikakor ne bomo mogli razvaljati.
    5. Spočito testo stresemo na pomokano podlago za valjanje. Če imamo strojček, s katerim bomo testo razvaljali na želeno debelino, testo le na hitro razvaljamo na debelino nekaj milimetrov in narežemo na približno 7 cm široke in približno 15 cm dolge trakove. Na našem strojčku izberemo želeno debelino (tanjše testo se hitreje suši in skuha) in trak za trakom potegnemo skozi strojni valjar. Stanjšane trakove razprostremo po s prtom prekriti mizi, da se malce osušijo.
    6. Če nimamo strojčka, se bomo morali malce več ukvarjati z valjanjem, da dobimo enakomerno tenek krog testa, ki ga prav tako narežemo na trakove, le, da so lahko precej širši in daljši.
    7. Testo moramo med sušenjem stalno nadzorovati, da se ne presuši. Ko se rahlo osuši po površini, ga obrnemo in pustimo, da se osuši še s spodnje strani. Na rezance ga moramo razrezati še preden robovi suho razpokajo. Če pa nam sušenje uide iz kontrole in robovi postanejo pretrdi, da bi jih vtaknili v rezalnik, jih na tisti strani, ki jo bomo porinili med rezila, ravno odrežemo. Narejene rezance spet razprostremo po mizi, da se do konca posušijo.
    8. Če bomo rezance rezali na roko, osušen trak testa zvijemo v rahlo rolico in narežemo z nožem. Na roko narezane rezance prav tako razprostremo po mizi, da se osušijo.
    9. Še sveže testenine lahko takoj vržemo v slan krop. Skuhane so v nekaj minutah, ko priplavajo na površino vode.
    10. Če testenine delamo na zalogo, že osušene, a še prožne testenine zvijemo v gnezdeca, ki jih za uro ali dve postavimo v pečico, ogreto na 50 stopinj, da se popolnoma osušijo. Tako preprečimo, da bi nam dragocene domače testenine splesnele.
    PREBERITE TUDI:  Hipokratova juha

    Špinačna omaka s suhimi paradižniki

    Sestavine za špinačno omako s suhimi paradižniki:

    • 100 g suhega paradižnika
    • 250 g mlade špinače
    • 4 mlade čebulice
    • 1 jž oljčnega olja
    • 3 jž pinjol
    • 2 stroka česna
    • ½ dl belega vina
    • Sol
    • Čili v prahu
    • 1 dl rastlinske smetane (lahko jo nadomestimo s smetano za kuhanje iz kravjega mleka)
    • 2 žlici kvasnega posipa (leksikon Zelenega ponedeljka) (lahko ga nadomestimo z naribanim parmezanom)
    • Nekaj lističev bazilike

    Priprava omake:

    1. Suh paradižnik za 2 uri namočimo v vodi.
    2. Špinačo operemo in grobo narežemo.
    3. Čebulicam odrežemo koreninice in temno zeleni del, jih operemo in narežemo na tanka kolesca.
    4. Paradižnik odcedimo in ga drobno narežemo.
    5. V ponvi segrejemo olje, na njem zdušimo čebulico, da postekleni.
    6. Dodamo pinjole in paradižnik. Ob stalnem mešanju pražimo minuto ali dve, nato v ponev stresemo še špinačo.
    7. Na srednji temperaturi in ob stalnem mešanju dušimo, da špinača oveni.
    8. Dodamo strt česen, prilijemo vino in na blagem ognju kuhamo 10 minut, da tekočina povre.
    9. Posolimo, začinimo s čilijem, zalijemo s smetano, potresemo s kvasnim posipom in dodamo baziliko. Premešamo in ponovno prevremo omako, da se vsi okusi premešajo in prepojijo.
    Povejte svoje mnenje - kometirajte