DomovZdravilne rastlineNabirajmo penuše

Nabirajmo penuše

Spomladi bodo ponekod travnike prekrile dlakave penuše, drobne rastline močnega okusa in mnogoterih zdravilnih učinkov.

- Oglas -

Travniška penušaPenuše nabiramo na vlažnih travnikih, v bližin rek in potokov. Prepoznamo jih po značilnih drobnih listih, nekoliko podobnih vodni kreši, ki je sorodnica penuš. V kuhinji je uporaben ves nadzemni del rastline. Liste ali stebla (spomladi pa tudi cvetove) jedem dodajamo v surovi obliki. Odlične so kot sestavina zeliščnega masla ali zamešane v skuto. Prehranjevanje s penušami je izjemno zdravo, saj rastlina vsebuje lepo paleto zdravilnih snovi, med katerimi so tudi glukozinolati, ki so močni antioksidanti. Poleg tega je rastlina bogata še z vitaminom C in betakarotenom, vsebuje pa še druge vitamine in rudnine. Penuše pospešujejo prebavo in čistijo telo, zato so koristen del zelenjavno-sadnih postov.

- Oglas -
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJŠE