0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOtroci preživijo zunaj manj časa kot zaporniki

Otroci preživijo zunaj manj časa kot zaporniki

MORDA VAS ZANIMA

Z zaporniki vselej povezujemo dejstvo, da se ne smejo prosto gibati. Zaporniki v strogo varovanem zaporu Wabash v Indiani pa so bili šokirani, ko so izvedeli, da obstaja skupina, ki se prosto giblje še precej manj od njih. Govorimo seveda o današnjih otrocih.

- Oglas -

Šokantni rezultati raziskave

Globalna raziskava o preživljanju otrok zunaj, v kateri je bilo ugotovljeno, da otroci, sploh tisti stari od pet do dvanajst let, zunaj preživijo zaskrbljujoče malo časa, je bila povod za akcijo “Umazanija je dobra”. Rezultati neodvisne ankete so pokazali, da 1/3 britanskih otrok preživi na dan zunaj samo 30 minut ali manj, medtem ko eden od petih otrok časa zunaj sploh ne preživlja. V raziskavo je bilo vključenih 12.000 staršev, in sicer iz Združenih držav Amerike, Brazilije, Velike Britanije, Turčije, Portugalske, Južne Afrike, Vietnama, Kitajske, Indonezije in Indije. Medtem ko otroci v povprečju zunaj preživijo približno eno uro na dan, imajo zaporniki v strožje varovanih zaporih na voljo dve uri izhoda na ograjeno dvorišče, ki ga s pridom izkoriščajo. V okviru akcije “Umazanija  je dobra” je bil posnet kratek film, v katerem so zaporniki govorili o pomenu časa, ki ga lahko preživijo zunaj.

Otroci in prosti čas

Zaporniki, intervjuvani v kratkem filmu, so spregovorili o pomenu časa, ki ga lahko preživijo zunaj

“To je verjetno najbolj pomemben del mojega dneva,” je rekel eden izmed zapornikov. “Tako ohranjam bister um in močno telo. Gre za vrhunec mojega dneva.” Zapornike so vprašali, kako bi se počutili, če bi izhod, ki traja dve uri, skrajšali za eno uro. “To bi pri nas sprožilo veliko frustracij, to ne bi bilo dobro.” Izhodi na ograjeno dvorišče zapornikom omogočajo, da so na svežem zraku, da se naužijejo sonca, mnogim izmed njih, ki so obsojeni na dolgotrajne kazni, pa ti izhodi predstavljajo edino svetlo točko sicer težkega življenja v zaporu.

- Oglas -

Komentarji zapornikov na rezultate študije

Ko je anketar zapornikom povedal, da otroci v povprečju preživijo zunaj manj časa od njih, je eden izmed zapornikov komentiral: “To je depresivno. Vzpeti se na drevo in pri tem stakniti buško … to je del življenja.” Še eden pa je dodal: “Če otrok po tem, ko se vrnejo z igrišča, ni potrebno poslati pod tuš, se niso dovolj igrali.”

Časi so se spremenili

Živimo v informacijski dobi, kjer ima vsak otrok svoj telefon, tablični ali prenosni računalnik, namesto, da bi se pogovarjali v živo, se pogovarjamo prek družabnih omrežij. Otroci vse manj berejo, poleg tega vse manj časa preživljajo zunaj. Pozabljamo na kvalitetno preživljanje prostega časa, kakršnega so poznali naši predniki. Seveda je dobro, da zna vaš otrok uporabljati računalnik. Nič pa ne bo narobe, če se bo vsak dan vsaj za nekaj časa nastavil soncu in s sovrstniki igral pod milim nebom.

.

NAJNOVEJŠE