Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Ekologija & okoljeOnesnaženost zraka naj bi vplivala tudi na prezgodnje porode

Onesnaženost zraka naj bi vplivala tudi na prezgodnje porode

MORDA VAS ZANIMA

Vdihovanje onesnaženega zraka lahko privede do najrazličnejših zdravstvenih težav. Pred kratkim objavljena študija pa je nakazala, da lahko onesnažen zrak močno vpliva tudi na zarodke oziroma na prezgodnje rojstvo otroka.

- Oglas -

Onesnaženost zraka prezgodnji-porod

Prezgodnji porod lahko povzroči številne zaplete

Vsako leto se na svetu rodi skoraj 15 milijonov nedonošenih otrok. Prezgodnji porod, torej takšen, do katerega pride še pred 37. tednom nosečnosti, naj bi bil eden glavnih razlogov za smrt otroka pred dopolnjenim 5. letom starosti. Poleg tega pa imajo nedonošeni otroci pogosto učne težave ali pa težave z vidom in sluhom.

Mednarodna raziskava, pri kateri so sodelovali švedski, britanski in ameriški znanstveniki, je razkrila, da naj bi bil eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na prezgodnje porode, prav onesnažen zrak, ki ga vdihujejo nosečnice. Kar dobri 3 milijoni prezgodnjih rojstev naj bi bili tako povezani z onesnaženostjo zraka. Težava naj bi bila še posebej izrazita v določenih delih Azije in Afrike.

Še posebej izpostavljene afriške in azijske nosečnice

Že dolgo časa je znano, da lahko onesnažen zrak vpliva na bolezni, kot so astma in težave s srcem, precej manj pa smo razmišljali o tem, kako lahko onesnaženost vpliva tudi na še nerojene otroke, ki so pravzaprav najšibkejši in najranljivejši, zato potrebujejo še posebno zaščito. Sodeč po podatkih raziskave naj bi bilo kar 18 odstotkov vseh prezgodnjih rojstev povezanih s prekomerno onesnaženostjo zraka.

- Oglas -

Trenutno naj bi bil kar vsak deseti otrok, ki se rodi, nedonošen. Število takšnih otrok je še posebej visoko v Afriki in v južnem delu Azije. Približno 60 odstotkov vseh prezgodaj rojenih otrok na svetu naj bi se rodilo prav na omenjenih področjih. Podatki omenjene raziskave so razkrili, da je tam najvišji tudi delež prezgodnjih rojstev, ki so zelo verjetno povezana z onesnaženostjo zraka.

Problematični predvsem trdni delci v zraku

Na prezgodnji porod lahko sicer vplivajo različni dejavniki, na primer okužbe, kajenje, uživanje prepovedanih substanc, fizična aktivnost in podobno. Raziskovalci tako priznavajo, da študija, ki so jo izvedli, ni popolna. Zaradi pomanjkanja podatkov glede onesnaženosti zraka na najbolj problematičnih območjih glede števila prezgodnjih rojstev so si morali denimo pomagati z ocenami, ki so jih pripravili na podlagi podatkov za Evropo in Združene države Amerike. Kljub določenim pomanjkljivostim pa je študija ena izmed prvih, ki se loteva morebitnega vpliva onesnaženosti zraka na prezgodnje porode, kar je področje, ki je bilo doslej skorajda povsem zanemarjeno.

Raziskava se je osredotočila predvsem na drobne trdne delce v zraku, ki nastajajo zaradi različnih oblik onesnaženja, denimo zaradi izpustov vozil z dizelskim motorjem. Ti drobni delci so škodljivi predvsem zato, ker lahko prodrejo globoko v pljuča in tako vplivajo na dihalni in srčno-žilni sistem. Vsekakor je povišano tveganje za prezgodnji porod še eden v množici drugih razlogov, zaradi katerih si je treba prizadevati za zmanjševanje onesnaženosti zraka. Kako močno ta zares vpliva na zarodke, pa bodo najverjetneje pokazale nadaljnje raziskave.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×