0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOljčno olje varuje pred možgansko kapjo

Oljčno olje varuje pred možgansko kapjo

MORDA VAS ZANIMA

Za oljčno olje je znano, da varuje pred dejavniki srčno-žilnih zapletov, kot sta visok krvni tlak, povišan holesterol in sladkorna bolezen. Francoski raziskovalci so zdaj potrdili tudi, da hladno stiskano oljčno olje učinkovito varuje pred možgansko kapjo.

- Oglas -

Oljčno olje

To je pokazal pregled medicinske dokumentacije 7.625 oseb, starih 65 let in več iz treh francoskih mest, Bordeauxa, Dijona in Montpelliera. Nihče od njih prej ni nikoli prebolel možganske kapi. Glede na pogostnost uporabe oljčnega olja so jih razdelili v tri kategorije: tiste, ki tega olja niso uporabljali, zmerne uporabnike in intenzivne uporabnike. V obdobju petih let so med preiskovanci opazili 148 primerov kapi.

Osebe, ki so redno uporabljale hladno stiskano oljčno olje tako za prelive kot za kuhanje, so imele v primerjavi z neuporabniki tega olja 41 odstotkov manjše tveganje, da jih doleti možganska kap. Avtorica raziskave dr. Cécilia Samieri je povedala, da bi glede na njihove ugotovitve lahko uvedli nove prehranske smernice, ki bi jih morali uveljaviti pri starostnikih za preprečitev možganske kapi. “Kap je pri starejših ljudeh tako pogosta, da bi bilo oljčno olje ena najlažjih in najcenejših poti za njeno preprečitev,” je dodala.

.

NAJNOVEJŠE