Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Dom & energijaOdstranite madeže na naraven način

Odstranite madeže na naraven način

MORDA VAS ZANIMA

Če se želite izogniti uporabi škodljivih kemikalij za pranje perila, ki obremenjujejo okolje (in s tem naše zdravje), lahko pripravite domača sredstva za čiščenje. Preverite, kateri babičini nasveti za odstranjevanje madežev so uporabni tudi v današnjem času, ko imamo pralne stroje.

- Oglas -

Veliko tkanin lahko očistimo z milno lužnico, katere priprava je enostavna. Na kose narežite en kilogram jedrnega mila in ga med stalnim mešanjem kuhajte s pol kilograma sode in 7 in pol litra vode. Dobili boste izjemno mazavo milo, ki je večnamensko.

Čiščenje oblačil

Za pripravo močnejšega mila uporabite natron in loj. V loncu zmešajte in segrejete en kilogram loja, 200 gramov natrona in dva litra vode. Pripravljeno milo dodajte vodi za pranje.

Nekaj uporabnih nasvetov za več beline in mehkobe:

  • Če je perilo močno umazano, ga pred pranjem namakajte v sodi.
  • Perilo bo mehkejše, če zadnji vodi za izpiranje dodate kis ali sol, perilo iz frotirja pa čez noč namakajte v vročem kisu.
  • Pralnemu prašku dodajte zavojček pecilnega praška in perilo bo snežno belo.
  • Zavese, rumene od cigaretnega dima, namočite v slanici.
  • V platneno vrečko dajte jajčne lupine in jo trdno zatisnite. V pralni stroj jo dajte skupaj s perilom, ki bo tako čudovito belo.

Nekaj uporabnih nasvetov za ohranjanje barve:

  • Da bi preprečili razbarvanje oblačil pri prvem pranju, vodi dodajte malo kisa.
  • Mešanje barv preprečite tako, da pri zadnjem izpiranju vodi dodate sol. Če pri zadnjem izpiranju dodate kis, bo osvežil barve.
  • Barvo bombaža osvežite tako, da oblačila nekaj ur namakate v posnetem mleku ter jih nato izperete.

Nekaj uporabnih nasvetov za nego občutljivih tkanin:

  • Mehkobo volnenih oblačil ohranite tako, da jim pri predzadnjem izpiranju dodate kis, pri zadnjem pa glicerin.
  • Volnena oblačila se ne skrčijo, če jih peremo v mlačni vodi brez mila, ki smo ji dodali nekaj boraksa ali salmiaka.

Ste vedeli, da lahko naredite naravno pralno čistilo tudi iz divjega kostanja? O tem pišemo v tiskani izdaji revije Bodi eko >>

- Oglas -

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×