0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeObčine bodo porabile za novoletno okrasitev do 71.000 evrov

Občine bodo porabile za novoletno okrasitev do 71.000 evrov

MORDA VAS ZANIMA

Društvo Planet Zemlja je že tretje leto zapored preverjalo potratnost in ekološko osveščenost slovenskih občin ob novoletnem okraševanju. Občine smo razdelili v tri kategorije: do 3.000 prebivalcev, med 3.000 in 10.000 ter nad 10.000 prebivalcev. Gospodarska kriza in zmanjševanje proračunskih sredstev se pozna pri večini občin, ki so odgovorile na naš vprašalnik. Kljub temu pa bo petina vprašanih občin – vse iz kategorije največjih občin – , za novoletno okraševanje porabila več kot 15.000 evrov, ena celo 71.000 evrov.

- Oglas -

Novoletna okrasitev

Anketne vprašalnike smo kot ponavadi naslovili na vse slovenske občine, a se je nanj odzvala le slaba sedmina občin. Količina okraskov in energetska potratnost, ki je pri večini občin vezana na javno razsvetljavo, bo pri  treh četrtinah občin ostala enaka kot v prejšnjih letih. Manj kot 5.000 kw/h bo porabilo 60 % sodelujočih občin. Novoletne lučke bodo dve tretjini slovenskih občin krasile od 15 do 30 dni, medtem ko bodo v večjih občinah žarele dlje – tudi do 38 dni.
V manjših občinah po večini ne okrašujejo z LED svetili, medtem ko imajo srednje in velike občine že večino ali vsaj polovico okrasnih svetil okolju prijaznejših in energetsko manj potratnih.

Ob prestopu v leto 2013 bodo pirotehnični izdelki zameglili nebo le v treh srednjih in treh večjih občinah, medtem ko ostale slovenske občine ognjemeta ne bodo imele.

- Oglas -

Skupni stroški bodo pri veliki večini sodelujočih občin (70 %) na enaki ravni kot prejšnja leta, pri ostalih pa bodo zaradi manjšega okraševanja nižji.

Vir: Društvo Planet Zemlja

.

NAJNOVEJŠE