0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNovi super živili – sirek in nangka

Novi super živili – sirek in nangka

MORDA VAS ZANIMA

Hrana, ki je še posebej hranljiva, bogata z vitamini in minerali, je dandanes znana pod imenom super hrana. Najboljša super hrana je seveda lokalna – pri nas je to zagotovo česen, repa, borovnice , regrat in še bi lahko naštevali. Zaradi globalizacije pa lahko izbiramo tudi bolj eksotično super hrano. Lokalna ali eksotična – seznam super živil se neprestano daljša. Preverite, kateri rastlini veljata za novi super živili.

- Oglas -
Sirek (Sorghum)
Sirek postaja vedno bolj priljubljena žitarica, saj ne vsebuje glutena.

Sirek – nova kvinoja

Sirek je najbolj znan po tem, da iz njega izdelujejo metle, uporabljajo ga tudi kot živalsko krmo in iz njega pridobivajo biodizel. Je žitarica brez glutena, ki izvira iz Afrike, pri nas so ga v večji meri sadili v Prekmurju. Sirek je na videz podoben koruzi, je poln vlaknin in proteinov, v sebi pa skriva tudi kalij, fosfor, železo in vitamine B. Priporočajo ga za zmanjševanje tveganja bolezni srca, sklepov in sladkorne bolezni. Iz sirka si lahko pripravite pokovko ali pa ga predelate v moko, ki jo uporabite za peko brezglutenskega kruha ali peciva.

Nangka

Zanimiv tropski sadež, ki se v angleščini imenuje jackfruit, je naravni vir resveratrola, ki je močan antioksidant, ki pomaga zmanjševati tveganje za bolezni srca in ožilja, učinkovit pa naj bi bil tudi v boju s slabim holesterolom in odvečno telesno maščobo. Poleg resveratrola vsebuje tudi veliko vlaknin, niacin, vitamine B, folno kislino, kalij, mangan, magnezij in železo. Sadež zaradi njegove teksture uporabljajo tudi kot nadomestek mesa.

.

NAJNOVEJŠE