0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNovi otok v Pacifiku

Novi otok v Pacifiku

MORDA VAS ZANIMA

Pred skoraj mesecem dni so poročali o novem otoku sredi Pacifika, za katerega niso bili prepričani, če se bo obdržal. A zdaj kaže, da bo ta otok tam ostal, čeprav debata o njegovi možnosti menjanja lokacije še poteka, saj je otok namreč plavajoč in trenutno pluje nekje med Novo Zelandijo in Tongo. Znanstveniki pravijo, da je nastal, ko je med več kot stopetdesetimi potresi na isti lokaciji nazadnje izbruhnil še speči vulkan. Vulkan Havre je izbruhnil po dvodnevnem neprestanem tresenju tal (zahvaljujoč stopetdesetim potresom) kakšnih 1100 metrov pod morsko gladino Tihega oceana.

- Oglas -

Vulkanski otok

Kameni plovec

Poprej speči vulkan Havre je tako vendarle izbruhnil med Novo Zelandijo in otočjem Tonga in povzročil, da je morje prekrila ogromna količina vulkanskega kamenja. Ladja novozelandske mornarice je potem v bližini novozelandske obale naletela na gromozanski kup vulkanskega kamenja. Kar 7500 kvadratnih kilometrov velik kup je seveda sprožil veliko začudenja in ugibanj. Cornel de Ronde, glavni znanstvenik Inštituta za geološke in jedrske znanosti, je povedal Radiu Nova Zelandija, da so vir plovca opredelili v sodelovanju s francoskimi raziskovalci na Tahitiju, ki spremljajo potrese v jugozahodnem Tihem oceanu.

“Ko so pogledali v svoje evidence, so videli, da je bilo 17. in 18. Julija približno stosedeminpetdeset magnitude med 3,0 in 4,8,” je dejal. De Ronde je še povedal, da so se zgodili v času, ko so plavajočo gmoto prvič opazili. Ko je zavod pregledal svoje evidence, je ugotovil, da je vulkan Havre, ki so ga že prej opazovali in je bil vedno miren, tokrat izbruhnil.

- Oglas -

Spečih vulkanov ni!

Havre je kaldera vulkan, ki leži preko tisoč metrov pod morsko gladino in domnevajo, da še nikdar poprej ni izbruhnil. De Ronde pravi, da je plavajoči otok tako lahek, da ga je v enem mesecu odneslo nekaj sto kilometrov od vulkana. V tem času pa znanstveniki analizirajo tudi vzorce kamnin, ki jih je izbruhal Mount Tongariro na Severnem otoku Nove Zelandije, da bi poskušali ugotoviti, zakaj je prvič v 115-ih letih izbruhnil pred mesecem dni. Kaldera vulkan je oblikovan kot kotel, ki je nastal z zlomom zemljišča po vulkanskem izbruhu.

Znanstveniki sicer opozarjajo, da »speči vulkani« ne obstajajo, kar je lepo dokazal vulkan Chaiten na jugu Čila, ki je pred štirimi leti izbruhnil po 9500 letih spanja. Med najnevarnejšimi vulkani je supervulkan v ameriškem nacionalnem parku Yellowstone. Ob njegovem izbruhu bi  bili v nevarnosti kar dve tretjini ZDA. V zadnjih 2,2 milijona letih je izbruhnil le trikrat, nazadnje pred 70 tisoč leti.

.

NAJNOVEJŠE