Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Ekologija & okoljeNovi otok v Pacifiku

Novi otok v Pacifiku

MORDA VAS ZANIMA

Pred skoraj mesecem dni so poročali o novem otoku sredi Pacifika, za katerega niso bili prepričani, če se bo obdržal. A zdaj kaže, da bo ta otok tam ostal, čeprav debata o njegovi možnosti menjanja lokacije še poteka, saj je otok namreč plavajoč in trenutno pluje nekje med Novo Zelandijo in Tongo. Znanstveniki pravijo, da je nastal, ko je med več kot stopetdesetimi potresi na isti lokaciji nazadnje izbruhnil še speči vulkan. Vulkan Havre je izbruhnil po dvodnevnem neprestanem tresenju tal (zahvaljujoč stopetdesetim potresom) kakšnih 1100 metrov pod morsko gladino Tihega oceana.

- Oglas -

Vulkanski otok

Kameni plovec

Poprej speči vulkan Havre je tako vendarle izbruhnil med Novo Zelandijo in otočjem Tonga in povzročil, da je morje prekrila ogromna količina vulkanskega kamenja. Ladja novozelandske mornarice je potem v bližini novozelandske obale naletela na gromozanski kup vulkanskega kamenja. Kar 7500 kvadratnih kilometrov velik kup je seveda sprožil veliko začudenja in ugibanj. Cornel de Ronde, glavni znanstvenik Inštituta za geološke in jedrske znanosti, je povedal Radiu Nova Zelandija, da so vir plovca opredelili v sodelovanju s francoskimi raziskovalci na Tahitiju, ki spremljajo potrese v jugozahodnem Tihem oceanu.

“Ko so pogledali v svoje evidence, so videli, da je bilo 17. in 18. Julija približno stosedeminpetdeset magnitude med 3,0 in 4,8,” je dejal. De Ronde je še povedal, da so se zgodili v času, ko so plavajočo gmoto prvič opazili. Ko je zavod pregledal svoje evidence, je ugotovil, da je vulkan Havre, ki so ga že prej opazovali in je bil vedno miren, tokrat izbruhnil.

Spečih vulkanov ni!

Havre je kaldera vulkan, ki leži preko tisoč metrov pod morsko gladino in domnevajo, da še nikdar poprej ni izbruhnil. De Ronde pravi, da je plavajoči otok tako lahek, da ga je v enem mesecu odneslo nekaj sto kilometrov od vulkana. V tem času pa znanstveniki analizirajo tudi vzorce kamnin, ki jih je izbruhal Mount Tongariro na Severnem otoku Nove Zelandije, da bi poskušali ugotoviti, zakaj je prvič v 115-ih letih izbruhnil pred mesecem dni. Kaldera vulkan je oblikovan kot kotel, ki je nastal z zlomom zemljišča po vulkanskem izbruhu.

- Oglas -

Znanstveniki sicer opozarjajo, da »speči vulkani« ne obstajajo, kar je lepo dokazal vulkan Chaiten na jugu Čila, ki je pred štirimi leti izbruhnil po 9500 letih spanja. Med najnevarnejšimi vulkani je supervulkan v ameriškem nacionalnem parku Yellowstone. Ob njegovem izbruhu bi  bili v nevarnosti kar dve tretjini ZDA. V zadnjih 2,2 milijona letih je izbruhnil le trikrat, nazadnje pred 70 tisoč leti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×