0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNevaren trend: »izravnavanje« zob s pilico za nohte

Nevaren trend: »izravnavanje« zob s pilico za nohte

MORDA VAS ZANIMA

Na spletu lahko najdemo nemalo koristnih nasvetov, povezanih z zdravjem, lepoto in sorodnimi področji. Po drugi strani pa se žal po spletu širijo tudi precej nevarni trendi, s katerimi lahko resno ogrozite svoje zdravje. Eden takšnih je trend, ki je pred nekaj meseci vzniknil na družbenem omrežju TikTok. Pojavilo se je namreč kar nekaj uporabnikov, ki so začeli objavljati posnetke, na katerih poskušajo izravnati svoje zobe kar s pomočjo pilice za nohte …

- Oglas -

Trend, zaradi katerega so mnogi zobozdravniki močno zaskrbljeni

Različni lepotni triki so eden izmed najbolj priljubljenih žanrov na omrežju TikTok. Na srečo gre v večini primerov za precej neškodljive ali celo za koristne trike. Vendar pa tega ne moremo trditi za vse nasvete oziroma videoposnetke, ki spadajo v to kategorijo. Vedno večje število uporabnikov, ki spodbujajo druge k temu, da si pri izravnavanju spodnjega roba zob pomagajo kar z navadno pilico, kakršna se sicer uporablja za piljenje nohtov, je seveda še posebej vznemiril zobozdravnike. Oglasilo se je kar nekaj takšnih, ki opozarjajo, da se struktura zob bistveno razlikuje od strukture naših nohtov, zato pilica nikakor ni primeren pripomoček za reševanje »lepotnih težav«, povezanih z zobmi.

Nevarnost za nepopravljive poškodbe sklenine in resne težave z zobmi

Zobozdravniki, ki so se odzvali na nevarne posnetke na TikToku, pojasnjujejo, da so naši zobje sestavljeni iz različnih plasti. Plast, ki je na površini in tako najbolj izpostavljena, se, kot najbrž veste, imenuje sklenina. Njena naloga je zaščita zoba pred različnimi poškodbami oziroma pred propadanjem, ki lahko vodi tudi do izgube zob. Sklenina med drugim varuje zobe med žvečenjem oziroma med t. i. mehansko obdelavo hrane v ustih. Skrbi pa tudi za nekakšno izolacijo zoba, ki je tako manj občutljiv na temperaturna nihanja in najrazličnejše snovi. Pri tem je treba upoštevati, da sklenina ni sestavljena iz živih celic. Če jo odstranimo ali poškodujemo, povzročimo nepopravljivo škodo, saj se ne more preprosto obnoviti, kot se lahko na primer zacelijo naše kosti po zlomih. Razni »popravki« na lastno pest, še posebej s pomočjo pilice za nohte, lahko tako bistveno skrajšajo življenjsko dobo zoba. Čeprav se škoda morda ne pokaže nemudoma, pa naj bi bilo zgolj vprašanje časa, kdaj se bodo pojavile resnejše težave.

Ali tudi sami (nevede) ogrožate svojo zobno sklenino?

Razlogi za poškodbe sklenine so seveda lahko zelo različni. Piljenje zob, kot ga promovirajo nekateri uporabniki TikToka, je zagotovo ekstremen primer, vendar pa zobozdravniki opozarjajo, da bi morali biti tudi nasploh bolj pozorni na zaščito sklenine, torej tudi v primerih, ko možnost za poškodbe ni tako zelo očitna. Precejšnjo nevarnost za sklenino na primer predstavlja pogosto uživanje sladkih pijač, še posebej pijač, ki vsebujejo večje količine fosforne in citronske kisline. Hkrati morate paziti tudi na prehrano in se izogibati prepogostemu uživanju sladkarij. Sklenina je nadpovprečno ogrožena tudi pri ljudeh, ki imajo težave z zatekanjem želodčne kisline v požiralnik, in pri tistih, ki se spopadajo z nezadostnim izločanjem sline.

Poleg naštetega lahko sklenino ogrozijo tudi določena živila, možne pa so seveda tudi mehanske poškodbe – na primer pri tistih, ki pogosto škrtajo z zobmi. Omeniti pa je treba tudi to, da je sklenina nekaterih ljudi že v osnovi nadpovprečno občutljiva zaradi genetskih razlogov. Četudi vam je torej popolnoma jasno, da »piljenje zob«, ki se ga lotevajo uporabniki TikToka, ni dobra ideja, ne da bi za to potrebovali mnenje zobozdravnikov, morate biti pozorni tudi na morebitne manj očitne napake, ki jih delate sami – oziroma vsaj na tiste dejavnike, ki povečujejo nevarnost za poškodbe zobne sklenine, na katere lahko neposredno vplivate s svojimi navadami.

NAJNOVEJŠE