0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna domača lekarna: 7 nepogrešljivih izdelkov

Naravna domača lekarna: 7 nepogrešljivih izdelkov

MORDA VAS ZANIMA

Naravni oziroma zelo preprosti pripravki so pogosto presenetljivo učinkoviti. Z njimi lahko uspešno ublažimo najrazličnejše simptome in se izognemo uporabi močnejših zdravil, ki imajo lahko precej nezaželenih stranskih učinkov. Tako je zelo priporočljivo, da imate vedno pri roki nekaj osnovnih sestavin za hitro pomoč pri različnih težavah, povezanih z zdravjem.

- Oglas -

1. Magnezij

Magnezij je zelo koristen za blaženje blažjih oblik težav s spanjem. Na voljo je v različnih oblikah. Ena od možnosti je denimo magnezijevo olje za zunanjo uporabo. Magnezij se bo tako absorbiral skozi kožo in poskrbel za različne blagodejne učinke. Če zvečer težko zaspite, poskusite pred odhodom v posteljo v stopala vtreti malce magnezijevega olja. Z magnezijem si lahko pomagate tudi pri mišičnih krčih oziroma pri bolečinah v mišicah. Obenem je koristen kot pomoč pri jutranji slabosti med nosečnostjo. Magnezijev citrat pa je odličen za premagovanje zaprtosti.

2. Aktivno oglje

Aktivno oglje, znano tudi kot medicinsko oglje, vam lahko uspešno pomaga pri blaženju slabosti. Zaužitje oglja se priporoča tudi v primeru suma na zastrupitev s hrano, saj lahko aktivno olje absorbira škodljive snovi. Snov lahko uporabite tudi pri izdelavi naravnih mazil za nego kože po pikih žuželk. Aktivno oglje pa je obenem zelo koristno v lepotnih pripravkih. Iz njega lahko na primer pripravite razstrupljevalno masko za kožo ali belilno zobno pasto.

3. Eterično olje mete

Eden od nepogrešljivih izdelkov v naravni domači lekarni je nedvomno tudi eterično olje mete. Če vas muči glavobol, preprosto zmešajte nekaj žlic izbranega rastlinskega olja in nekaj kapljic eteričnega olja mete. Z mazilom nato nežno zmasirajte čelo. Mazilo lahko obenem uporabite za naravno zniževanje telesne temperature. V tem primeru se priporoča vtiranje mazila v kožo na stopalih.

- Oglas -

4. Bezgov sirup

Bezgov sirup je odličen za naravno krepitev imunskega sistema. S pomočjo tega sirupa lahko uspešno zmanjšate tveganje za gripo, prehlad in sorodna obolenja. Koristen pa je lahko tudi za blažitev simptomov oziroma za hitrejše premagovanje viroz. Bezgov sirup je primeren tudi za majhne otroke, ki imajo običajno zelo radi okus tega pripravka, bogatega z antioksidanti, še posebej s flavonoidi. Smiselno je, da začnete bezgov sirup uporabljati že malce pred začetkom sezone gripe in prehladov. Pri preventivni uporabi se priporoča 1 žlica sirupa dnevno. Za hitrejše premagovanje bolezni pa lahko dnevno zaužijete do 4 žlice bezgovega sirupa.

5. Jabolčni kis

Vsekakor je dobro, da imate vedno pri roki tudi jabolčni kis. Najboljša izbira je nefiltrirana, naravno motna različica. Če vas presenetijo težave z zgago ali z zaprtjem, preprosto zmešajte približno 250 mililitrov vode in 1 žličko jabolčnega kisa ter mešanico popijte. Za ublažitev bolečin v grlu grgrajte mešanico jabolčnega kisa in tople vode, saj lahko kis pomaga pri uničevanju patogenih mikroorganizmov. Mešanico jabolčnega kisa in vode (v razmerju 1 : 1) lahko uporabite za pospeševanje celjenja kože po pikih žuželk. Uživanje jabolčnega kisa na tešče pa pripomore k uravnavanju krvnega sladkorja in k pospeševanju metabolizma, kar lahko olajša hujšanje.

6.      Gel aloe vere

Gel aloe vere je še posebej koristen v poletnih mesecih. Gre namreč za odlično naravno pomoč pri sončnih opeklinah. Z gelom si lahko pomagate tudi v primeru pikov žuželk in pri ekcemu. Zelo koristen pa je tudi sok aloe vere. Ta med drugim pomaga pri povišanem krvnem sladkorju in pri zaprtju.

7.      Eterično olje evkaliptusa

Inhalacije nad vodno paro so izjemno koristne za sprostitev dihalnih poti oziroma za odstranjevanje presežka sluzi. Ta metoda je še posebej učinkovita, če vodi dodate nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa. Tako gre za še enega od pripravkov, ki so temelj vsake naravne domače lekarne.

.

NAJNOVEJŠE