Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaNaravna domača lekarna

Naravna domača lekarna

MORDA VAS ZANIMA

Nekatere zdravstvene težave so v jesenskem in zimskem obdobju bolj izrazite. Kašljanje, smrkanje, kihanje in hripavi glasovi nas spremljajo vsepovsod. Nekaj dni oddiha je najboljše zdravilo, ki pa si ga marsikdo ne privošči. Veliko raje sežemo po kakšnem lekarniškem pripravku.

- Oglas -

Zatekamo se tudi k naravnim zdravilom, vendar moramo biti tudi pri njihovi uporabi previdni. Kadar se zdravimo sami, bodimo preudarni.

Ravnajmo preventivno. Takšno navodilo se zdi skoraj odveč, vendar je nedvomno res, da skrb zase najprej zahteva upoštevanje zdravega načina življenja. Poskrbimo za zdravo življenjsko okolje, zdravo prehrano, telesno dejavnost, obvladovanje stresa in zmernost pri alkoholu.
Bodimo pripravljeni. Pri roki imejmo sredstva, ki jih potrebujemo, če se pojavijo težave, ko je  treba takoj ukrepati. Vedno naj bo pri roki naravna domača lekarna.
Čistoča je pomembna. Če se urežemo ali odrsamo, poskrbimo za čistočo. Kožo umijemo z milom, ki vsebuje sivko (Lavandula angustifolia) ali olje čajevca(Melaleuca alternifolia); druga možnost je, da rano neposredno očistimo z antiseptičnimi pripravki. Čistoča omogoča hitrejše celjenje in zmanjšuje nevarnost okužbe.
Opazujmo se. Nadzirajmo zdravljenje oziroma celjenje in bodimo pozorni na znake, ki pomenijo, da zdravljenje ne poteka dobro. Okužba, oteklina, omotica, slabost, bolečine: vse to so simptomi, ki lahko napovedujejo zaplet oziroma poslabšanje. Če se pojavijo takšne težave, brez oklevanja obiščimo zdravnika.
Poglejmo nekaj možnih načinov lajšanja težav.

Domača lekarna

Prehladi

Naravna alternativa. Raziskave so pokazale, da pri prehladu učinkovito pomagajo dve naravni snovi: vitamin C in ehinaceja (ameriški slamnik). Obe je treba vzeti takoj ob znakih prehlada. Spodbujata imunski sistem in mu pomagata premagati viruse.
Druge rešitve. Za olajšanje kašlja pijemo čaj iz sleza (Althaea officinalis) in gladkega bresta (Ulmus rubra). Za utekočinjenje sluzi pripravimo zeliščno paro: skodelici vrele vode dodamo osem kapljic eteričnega olja evkaliptusa (Eucalyptus globulus). Ko se para nekoliko ohladi, se nagnemo nad posodo, pokrijemo čez glavo z brisačo in globoko dihamo. Pazimo, da se ne opečemo!

Vnetje oči

- Oglas -

Konvencionalni način. Kapljice proti pordelosti oči, ki so na prodaj v lekarnah, ponavadi vsebujejo snovi, ki ožijo žile in tako zmanjšajo ali odpravijo pordelost. Toda če jih uporabljamo večkrat na dan, se žilice nanje privadijo in oči so potem rdeče, tudi ko kapljic ne uporabimo.
Homeopatska alternativa. Kot naravno pomoč pri vnetju oči svetujejo kapljice s homeopatskim pripravkom smetlike (Euphrasia). Ker morajo biti vse kapljice za oči sterilne, jih ne smemo pripravljati doma, temveč jih je treba poiskati v (homeopatski) lekarni, a v Sloveniji jih v lekarnah še ne prodajajo. Lahko pa si iz smetlike skuhamo čaj in si z njim pripravimo obkladke za vnete oči.
Druge rešitve. Dolgotrajno delo z računalnikom je pogosti vzrok pordelih oči. Med takšnim delom pogosto mežikamo, vsakih 20 minut pogled za nekaj časa odvrnimo od zaslona, da se bodo oči spočile.

Ameriški slamnikGripa

Konvencionalni način. Zdravila proti prehladu večinoma zgolj prikrijejo simptome bolezni, ne da bi ublažili njeno izrazitost in ne da bi jo skrajšali. Poleg tega povzročajo stranske učinke, na primer zaspanost in suha usta.
Homeopatska alternativa. Leta 1989 je britanska raziskava ugotovila, da je po gripi okrevalo v dveh dneh precej več tistih bolnikov, ki so jemali homeopatsko zdravilo Oscillococcinum, kot tistih, ki ga niso.
Druge rešitve. Gripo pomagajo premagovati tudi domača zdravila, kot so ehinaceja, bezgov in šipkov čaj ter naravni C vitamin.

Migrena

Konvencionalni način. Farmacevtski pripravki proti migreni ponavadi vsebujejo ibuprofen ali acetilsalicilno kislino. Ti zdravili proti bolečinam sta lahko nevarni, če ju jemljemo dolgoročno, ker lahko poškodujeta prebavila in povečata nevarnost za nastanek razjed na želodcu.
Naravna alternativa. Kot kažejo izkušnje, je uspešna trojna kombinacija bolhača, magnezija in riboflavina (vitamina B2). Vendar traja dolgo, preden začnejo pomagati; da se pokažejo učinki, jih je treba jemati od štiri do šest tednov.
Druge rešitve. Pogosti vzrok migren so alergije na hrano.

Kdaj k zdravniku

  • Prehladi. Z zdravnikom se pogovorimo, kadar prehlad traja več kot 10 dni, če občutimo bolečine v predelu obnosnih votlin ali usekujemo veliko zelene ali rumene sluzi. Pred sedmim letom pa, če traja dva dni.
  • Vnetje oči. Če poleg vnetja občutimo tudi globoko bolečino v očesu ali spremembe vida, brez odlašanja k zdravniku.
  • Gripa. K zdravniku moramo, če simptomi trajajo več kot štiri dni ali se slabšajo.
  • Migrena. Pojdimo k zdravniku, če nikdar nismo imeli migrene in smo nenadoma doživeli hud glavobol.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×