0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNaravna čistila: Čiščenje kopalnice z eko čistili

Naravna čistila: Čiščenje kopalnice z eko čistili

MORDA VAS ZANIMA

Obstaja veliko poceni in preprostih naravnih nadomestil za agresivna, kemična čistila. Ne le da so naravna čistila bolj okolju prijazna, pač pa so seveda tudi bolj varna.

- Oglas -

O naravnih čistilih v kuhinji smo že pisali, tokrat pa se posvečamo naravnim čistilom v kopalnici, prostoru v hiši, za katerega je to, da je čist, prav tako pomembno kot za kuhinjo. Če mora biti čisto tam, kjer jemo, mora biti čisto tudi tam, kjer se čistimo!

Naravna čistila v kopalniciDanašnji potrošniški trg nas (precej uspešno) prepričuje, da doma ne moremo očistiti drugače kot z njihovimi nasilnimi kemičnimi čistili, ki nam po čiščenju tako dražijo nos, da ves čas kihamo. Glede na to, da je kihanje način, kako se telo znebi klic in nezaželenih vsiljivcev v dihalih, nam to zagotovo veliko pove, mar ne?

Če si vzamete le nekaj časa za pripravo čistil, vam lahko ponudimo kar nekaj pripravkov, s katerimi boste ravno tako učinkovito očistili svojo kopalnico, če ne še bolj. Časa pa vam vzame ravno toliko, kot ga porabite, da skočite po kemična čistila v trgovino. Pa še ceneje je!

- Oglas -

Naravna čistila za porcelan in ploščice

Soda bikarbona, jedilna sol in malo vode.
Če želite, da so kopalnične površine čiste in brez vonja, potresite sodo bikarbono po njih in zdrgnite z vlažno gobo ali krpo. Jedilno sol lahko dodate zmesi za pomoč pri hujši umazaniji.

Limonin sok ali kis:
Napadite plesni, madeže in vse maščobne proge z razprševanjem ali polivanjem z limoninim sokom ali kisom. Pustite od 10 do 15 minut, da razžre umazanijo, potem pa zdrgnite s trdo krtačo.

Olje čajevca, voda in tekoče milo:
Namesto belila razkužite kopalnico z dvema skodelicama vode, tremi žlicami tekočega mila in od 20 do 30 kapljicami olja čajevca.

Čistila za straniščeOgledala in okna

Bel  kis, voda in časopisni papir:
Zmešajte 2 žlici belega kisa z vodo in zlijte v steklenico z razpršilom. Najprej pošpricajte, nato pa očistite s časopisnim papirjem, ne s papirnatimi brisačami, ki povzročajo proge. Če ne prenesete vonja po kisu, ga lahko nadomestite z limoninim sokom ali sodavico (ne razredčite niti v vodi).

- Oglas -

Stranišče

Kis:
Če dodate skodelico nerazredčenega belega kisa v svoj WC enkrat mesečno in pustite ter čez noč ne splakujete, bo odpravil pretekle in prihodnje obroče, ki nastanejo.

Boraks:
Osvežite smrdeče stranišče tako, da ga poškropite s četrtino skodelice boraksa, ki jo daste v školjko, potem pa z WC ščetko zaokrožite po njem. Pustite stati 30 minut ali čez noč, če je mogoče.

Zavesa ali vrata kabine za prhanje

Eko čistila za kopalnico

Kis:
Za čiščenje ostankov mila z vrat kabine za prhanje zmočite gobo z belim kisom in obrišite površino. Za čiščenje plastične zavese pa jo dajte v pralni stroj s polovico skodelice belega kisa, dodajte pa še redno količino detergenta. Operite jo na rahlem ciklu, potem jo obesite, naj zavesa kaplja in se posuši naravno.

Zamašen odtok

Soda bikarbona in vrela voda (po potrebi dodajte kis):
Zlitje polovico skodelice sode bikarbone v težavni odtok, za njo pa 2 skodelici vrele vode. Če to ne uspe, za sodo zlijte polovico skodelice kisa in odtok pokrijte, da bo lahko veselo cvrčal v kemični reakciji, medtem ko težava razpada. Izperite tako, da spet zlijete kar tri litre vrele vode. Če mešanico sode bikarbone in kisa redno zlijete v kanalizacijo, lahko pomagate preprečiti zamašitve.

Poglejte si tudi, kako lahko sami izdelate naravna čistila za kuhinjo.

.

NAJNOVEJŠE