Lepota & KozmetikaKaj (mogoče) med prhanjem počnete narobe

Kaj (mogoče) med prhanjem počnete narobe

MORDA VAS ZANIMA

Redno prhanje spada k osnovni telesni higieni, le redko kdo pa se zaveda, da lahko prhanje telesu tudi škoduje. Ne le kemikalije v šamponih in drugih izdelkih za umivanje, nevarna je lahko tudi voda sama, če smo ji izpostavljeni predolgo ali je prevroča.

Voda naj bo mlačna

- Oglas -

Prevroča voda ni dobrodošla zato, ker s kože spira preveč naravnih olj, poleg tega pa spodbuja kroženje krvi, zaradi česar lahko koža postane rdeča. Lahko dobite celo opekline, srbečico ali izpuščaje. Voda mora biti mlačna oziroma podobna temperaturi kože ali pa le malce toplejša od nje. To je še posebej pomembno, če imate občutljivo kožo, ki je nagnjena k hitremu izsuševanju.

Čeprav je prhanje v glavnem prijetno, pa lahko neprijetno postane, če se prhamo predolgo. Povsem dovolj je deset minut prhanja (dobrodošlo je seveda manj), saj lahko dolgotrajno umivanje povzroči luščenje kože.

prhanje ali tuširanje

Pozorni bodite na vlažnost kože

Če uporabljate odišavljene in antibakterijske izdelke za prhanje, lahko njihova vsebina ogrozi vlažnost kože. Dermatologinja Rhonda Klein pravi, da lahko povzročijo suhost kože in srbečico. Z leti se koža tako tanjša in izgublja naravno vlago, zato je priporočljivo uporabljati hidratantne izdelke, ki kožo vlažijo. Ko kupujete izdelke za nego, bodite pozorni na njihove nevarne sestavine, kot so paraben, triklosan, umetni vonji, sintetične barve, formaldehidi in podobno.

- Oglas -

Poleg tega ni treba, da si šamponirate celotno telo, temveč le najbolj kritične predele, kot so podpazduhe, stopala, prostor med prsti, dimlje in podobno. Koža se čisti sama, s preobilico mila pa se ji ruši naravno ravnotežje, zlasti pa vlažnost.

Ko na telo nanašate hidratantno mleko ali kremo, ne čakajte predolgo. Če po prhanju minejo več kot tri minute, koža izgubi vlago, zato se takoj po prhanju nežno obrišite, nato pa na kožo nanesite hidratantno kremo ali mleko, ki vsebuje ceramide.

Bakterije v gobicah

Gobica za umivanje je ogromno gojišče bakterij, ki so lahko zdravju škodljive. Ko gobice ne posušite popolnoma, se bakterije množijo, z umivanjem pa jih nanesete na celotno telo. Če že uporabljate gobico za umivanje, jo zato redno menjajte.

Lasje

Za telo ni dobro niti prepogosto umivanje las, zato jih umivajte le na vsakih nekaj dni. Če imate tanke in krhke lase, se izogibajte pogostemu šamponiranju. Poleg tega lasje z leti potrebujejo več nege, saj se, tako kot koža, starajo. Z leti namreč izgubljajo proteine, elastičnost in gostoto, zato jih zaščitite s šamponi, ki ne vsebujejo sulfatov in so nežni do las.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×