Ekologija & OkoljeKitajska bo zmanjšala porabo mesa

Kitajska bo zmanjšala porabo mesa

MORDA VAS ZANIMA

Nove smernice prehranjevanja bi lahko zmanjšale emisije toplogrednih plinov za milijardo ton do leta 2030, poleg tega bi bilo neprimerno manj zdravstvenih težav, predvsem debelosti in sladkorne bolezni.

- Oglas -

Kitajska vlada je predstavila načrt za zmanjšanje porabe mesa njihovih državljanov za 50 %, ob tej potezi pa okoljevarstveniki in podnebni aktivisti upajo, da se bo globalno segrevanje vsaj malo upočasnilo. Kitajska naj bi tako, vsaj kar zadeva porabo mesa, služila kot vzor ostalim državam.

kitajska govedoreja toplogredni plini

Na dan naj ne bi zaužili več kot 40 g mesa

Kitajsko ministrstvo za zdravje je pripravilo nove smernice prehranjevanja, po novem priporočajo, da naj narod, ki šteje 1,3 milijarde prebivalcev, na dan ne bi zaužil več kot 40 g mesa na osebo na dan. Ukrepi, ki jih osvežijo vsakih 10 let, pa v tem primeru ne bi služili samo izboljšanju javnega zdravja, marveč tudi znatnemu zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

Ukrepe podpirajo tudi nekateri hollywoodski zvezdniki

Kitajska komunistična stranka, ki je pobudnica novih smernic, je zaveznike našla tudi med hollywoodskimi zvezdniki z igralcem Arnoldom Schwarzeneggerjem in režiserjem Jamesom Cameronom na čelu. V javnost so lansirali serijo novih informacij v obliki oglasov, ki spodbujajo Kitajce, naj začno uživati manj mesa in s tem pomagajo okolju.

Največ škodljivih emisij zaradi govedoreje

- Oglas -

V svetovnem merilu kar 15 procentov škodljivih emisij izvira iz množičnega gojenja krav, prašičev in perutnine za hrano, kar znaša več kot vsota emisij celotnega prometnega sektorja. Stranski produkt živinoreje sta metan, močan toplogredni plin, in velike količine ogljika. Potezo kitajske vlade pozdravljajo tudi borci za pravice živali, ki govedorejo, prašičerejo in perutninarstvo označujejo za barbarsko in nesmiselno početje. S proizvodnjo mesa je povezana tudi svetovna lakota, saj je kar 80 % rastlin, ki se jih na svetu pridela, namenjenih za hrano krmnim živalim.

Leta 1982 povprečen Kitajec letno pojedel le 13 kg mesa

Meso sicer na Kitajskem ni bilo prisotno od nekdaj, vsaj ne v tolikšni meri. Leta 1982 je povprečen državljan Kitajske pojedel samo 13 kg mesa na leto, danes pa je številka narasla na kar 62 kg mesa letno. Kitajci pred nekaj desetletji tako rekoč niso imeli težav z debelostjo, sladkorne bolezni skoraj niso poznali. Tudi pojavnost raka na Kitajskem je v porastu, oblasti pa računajo na to, da se bo z omenjenim ukrepom splošno zdravstveno stanje državljanov Kitajske izboljšalo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×