0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNajboljša eterična olja za suho kožo

Najboljša eterična olja za suho kožo

MORDA VAS ZANIMA

Je vaša koža že v osnovi precej suha? Potem se najverjetneje ne veselite zimskih mesecev, saj je znano, da so pozimi težave s suho kožo praviloma posebno izrazite. Suha koža se lahko začne celo luščiti in pokati, kar nemalokrat spremljajo bolečine. Neprijetnim simptomom pa se pogosto pridružijo tudi izpuščaji in srbečica.

- Oglas -

Redna uporaba vlažilnih izdelkov lahko sicer pomaga, vendar bo rezultat še precej boljši, če boste v nego kože vključili tudi eterična olja. Pri tem naj opozorimo, da s količino eteričnih olj ne smete pretiravati, sicer lahko povzročite precej več škode kot koristi, posebno pri negi obraza. Zadostuje že nekaj kapljic eteričnega olja, razredčenega z rastlinskim oljem ali z losjonom. Pri eteričnih oljih, pri katerih je priporočljiva še nekoliko manjša koncentracija, so dodani natančnejši napotki.

Za redčenje eteričnih olj lahko uporabite poljubno olje. Posebno dobra izbira za nego suhe kože so jojobino, arganovo, mandljevo in šipkovo olje ter olje iz mareličnih pečk (uporabite lahko tudi kombinacijo naštetih olj).

1. Eterično olje sivke

Sivka ni pomirjajoča samo za živčni sistem, ampak tudi za kožo. Ublaži vnetja in pospeši celjenje kože, zato je eterično olje sivke kot nalašč za nego suhe kože v zimskih mesecih. Koža bo s pomočjo tega olja precej manj suha in razdražena.

- Oglas -

2. Eterično olje mire

V eteričnem olju mire (Commiphora myrrha) se skriva pravo bogastvo antioksidantov. Ker se gubice in drugi znaki staranja na suhi koži pogosto pojavijo nadpovprečno hitro, so lahko antioksidanti zelo koristni, saj je eden od njihovih pozitivnih učinkov prav upočasnjevanje procesa staranja. Če ga pred nanosom razredčite, je eterično olje mire primerno za nego kože v različnih življenjskih obdobjih, izogibati se mu je treba samo med nosečnostjo in v obdobju dojenja.

3. Eterično olje sandalovine

Podobno kot eterično olje sivke lahko tudi eterično olje sandalovine pomiri razdraženo kožo, obenem pa pripomore k njeni hidraciji. Če boste uporabljali eterično olje iz vzhodnoindijske sandalovine, upoštevajte, da je pri tej vrsti tveganje za preobčutljivostne reakcije nekoliko večje, zato morate paziti, da delež eteričnega olja ne bo presegel 2 odstotkov (za vsako žlico osnovnega olja uporabite največ 4 kapljice eteričnega olja sandalovine).

4. Eterično olje dišeče kanange (ylang ylang)

Še nekoliko manj koncentrirana mešanica se priporoča pri eteričnem olju dišeče kanange, ki je znana tudi kot ylang ylang (največ 3 kapljice eteričnega olja za vsako žlico rastlinskega olja). Gre za eterično olje z izjemnim vlažilnim učinkom, ki lahko obenem poskrbi za upočasnitev staranja kože oziroma za zmanjšanje izrazitosti gubic.

5. Eterično olje laškega smilja

Za učinkovitejše vlaženje kože lahko poskrbi tudi eterično olje laškega smilja (Helichrysum italicum). Gre za eterično olje, ki se najpogosteje priporoča za nego suhe, občutljive kože in kot naravna pomoč pri preprečevanju gub.

6. Eterično olje geranije

Posebnost eteričnega olja geranije je, da je primerno tako za nego suhe, občutljive kože, nagnjene k ekcemom, kot za nego mastne, nečiste kože z razširjenimi porami. Snovi, ki se skrivajo v geraniji, namreč poskrbijo za vzpostavitev ravnovesja in kožo oskrbijo s tistim, kar ji manjka. Eterično olje geranije obenem odlikujejo protivnetne lastnosti, zato lahko pomiri razdraženo kožo in ublaži pordelost.

- Oglas -

7. Eterično olje jasmina

Zaradi pomirjajočega vpliva je za nego suhe, razdražene kože zelo primerno tudi eterično olje jasmina, ki se ponaša tudi s protivirusnim in protibakterijskim delovanjem, kar pomeni, da lahko pomaga pri različnih okužbah kože. Za vsako žlico rastlinskega olja uporabite največ 1 kapljico eteričnega olja jasmina, saj gre za zelo močno eterično olje.

.

NAJNOVEJŠE