Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Ekologija & okoljeMestni gozdovi - dovolj prostora za ptice in ljudi

Mestni gozdovi – dovolj prostora za ptice in ljudi

MORDA VAS ZANIMA

Z vse večjim preseljevanjem ljudi v mesta postaja večja tudi potreba po naravnem okolju v bližini velikih mest. V švedskih mestnih gozdovih je biotska raznolikost razmeroma velika, prav tako pa je velika tudi potreba prebivalcev po naravnih rekreacijskih površinah. Švedski naravoznanstveniki menijo, da lahko urbane gozdove v enaki meri uživajo tako ptice kot ljudje, če so očiščeni le do določene mere.

- Oglas -

Mestni gozd

V obsežni terenski raziskavi na jugozahodu Švedske so preučevali rekreacijsko in ekološko vlogo gozda. Osredotočili so se na pet listnatih gozdov v bližini treh večjih mest in jih v obsegu tri do pet hektarov očistili na dva načina. Odstranili so bodisi 90 odstotkov podrasti, bodisi 50 odstotkov podrasti na površinah velikosti 50 krat 50 metrov v obliki mrežnega vzorca. Enako velike kontrolne površine so pustili neočiščene. Število ptic, ki so gnezdile, je v predelih s skoraj vso očiščeno podrastjo močno upadlo, medtem ko drugi model čiščenja ni imel slabih posledic na gnezdenje ptic.

V raziskavi na terenu so trije od štirih vprašanih izjavili, da so jim ljubši gozdovi, ki so mešanica odprtih in neokrnjenih. Strinjali so se s tem, da v rekreacijske namene krčijo manjše gozdne površine, smetnjake, klopi in oznake ali kažipote pa je treba namestiti tako, da bodo čim manj opazni in se zlivali z okoljem.

Prejšnji članekTopol proti staranju kože
Naslednji članekAlge hranijo srce

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×