Mehiške Tortilje

- Oglas -

Zelo razširjena sestavina v mehiški kuhinji so tortilje iz koruze ali pšenice, iz katerih so narejene enchilade, burritosi, chimichange, taquitosi … Mehiške jedi so po navadi postrežene z različnimi omakami, nekatere so bolj, nekatere pa manj pekoče. Sestavine in skupne poteze delajo mehiško kuhinjo zelo prepoznavno in hkrati različno glede na pripravo. 

SESTAVINE

  • 250 g moke
  • 150 ml vroče vode
  • ščep soli

PRIPRAVA

V posodo stresemo moko in jo prelijemo z vročo vodo, dodamo sol in zgnetemo v testo, da je gladko. Testo razdelimo na 8 kroglic, jih tanko razvaljamo v kroge in spečemo na vroči ponvi na obeh straneh. Sproti jih nadevamo z nadevom, saj se drugače rade lomijo.

Pekoče mehiške tortilje

SESTAVINE

  • doma spečene ali kupljene tortilje 
  • 4 sveži manjši paradižniki
  • 2 manjši čebuli
  • nekaj listov hrustljave solate (ledenke)
  • 1/2 stroka svežega čilija
  • 250 g rdečega fižola (sorte red kidney) 
  • 150 g koruze
  • 150 g belega fižola
  • 4 žlice majoneze
  • 1 lonček kisle smetane
  • sol
  • poper

Za omako:

  • 1 navaden jogurt
  • 1 šopek drobnjaka
  • sok 1 limone
  • sol, poper po okusu

PRIPRAVA

  1. Solato narežemo na trakove, čiliju odstranimo semena in ga na drobno sesekljamo. Paradižnike (ki smo jim odstranili semena) in čebuli narežemo na kocke, odcedimo koruzo in fižol. Vse skupaj zmešamo z majonezo in kislo smetano ter popramo in solimo po okusu.
  2. Sveže pečene tortilje nadevamo in jih zvijemo. Pomakamo v poljubne omake, mi smo dodali jogurtovo. V jogurt vmešamo nasekljan drobnjak, limonin sok, sol in poper, premešamo ter ponudimo k tortiljam. 

- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI