- Oglas -
Zelo razširjena sestavina v mehiški kuhinji so tortilje iz koruze ali pšenice, iz katerih so narejene enchilade, burritosi, chimichange, taquitosi … Mehiške jedi so po navadi postrežene z različnimi omakami, nekatere so bolj, nekatere pa manj pekoče. Sestavine in skupne poteze delajo mehiško kuhinjo zelo prepoznavno in hkrati različno glede na pripravo.
SESTAVINE
- 250 g moke
- 150 ml vroče vode
- ščep soli
PRIPRAVA
V posodo stresemo moko in jo prelijemo z vročo vodo, dodamo sol in zgnetemo v testo, da je gladko. Testo razdelimo na 8 kroglic, jih tanko razvaljamo v kroge in spečemo na vroči ponvi na obeh straneh. Sproti jih nadevamo z nadevom, saj se drugače rade lomijo.
Pekoče mehiške tortilje
SESTAVINE
- doma spečene ali kupljene tortilje
- 4 sveži manjši paradižniki
- 2 manjši čebuli
- nekaj listov hrustljave solate (ledenke)
- 1/2 stroka svežega čilija
- 250 g rdečega fižola (sorte red kidney)
- 150 g koruze
- 150 g belega fižola
- 4 žlice majoneze
- 1 lonček kisle smetane
- sol
- poper
Za omako:
- 1 navaden jogurt
- 1 šopek drobnjaka
- sok 1 limone
- sol, poper po okusu
PRIPRAVA
- Solato narežemo na trakove, čiliju odstranimo semena in ga na drobno sesekljamo. Paradižnike (ki smo jim odstranili semena) in čebuli narežemo na kocke, odcedimo koruzo in fižol. Vse skupaj zmešamo z majonezo in kislo smetano ter popramo in solimo po okusu.
- Sveže pečene tortilje nadevamo in jih zvijemo. Pomakamo v poljubne omake, mi smo dodali jogurtovo. V jogurt vmešamo nasekljan drobnjak, limonin sok, sol in poper, premešamo ter ponudimo k tortiljam.
- oglas -