0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeLjubljana je zelena prestolnica Evrope

Ljubljana je zelena prestolnica Evrope

MORDA VAS ZANIMA

Ljubljana je postala ponosna zelena prestolnica Evrope 2016 kot prvo in edino mesto v srednji in jugovzhodni Evropi s tem nazivom. Priznanje je dobila za dvig okoljske zavesti mesta in prebivalcev v zelo kratkem času, za dobro oblikovano strategijo »Vizija Ljubljana 2025« ter za izvajanje številnih zelenih ukrepov v zadnjem desetletju. Uradna podelitev in slovesnost bo že naslednji teden, 9. februarja, na dogodku v Bruslju.

- Oglas -

Ljubljana zelena-prestolnica

Za zeleno politiko, bolj privlačno za življenje

V Bruslju, kjer vsako leto poteka prenos naziva »Evropska zelena prestolnica« iz enega mesta na drugega, bo Ljubljana letos prejela naziv od mesta Bristol. Evropska komisija podeljuje laskavi naziv od leta 2010, ko ga je zasnoval Jüri Ratas, bivši župan Talina. Podeljuje se mestom, ki razvijajo zeleno mestno politiko, bolj privlačno za življenje, privabljajo naložbe, ustvarjajo nova delovna mesta in se zavzemajo za izboljšanje urbanega okolja in trajnostnega razvoja. Poleg tega jih nagrada oziroma naziv tudi spodbuja, da se zavežejo k nadaljnjim ukrepom ter k predstavitvi in spodbujanju izmenjav najboljših praks med evropskimi mesti.

Žirija navdušena nad Ljubljano

Žirija je bila navdušena nad izvajanjem strategije trajnostnega razvoja »Vizija Ljubljana 2025«, ki sledi celostnemu pristopu upravljanja okolja v Ljubljani. Program za varstvo okolja, načrt trajnostne mobilnosti, načrt za trajnostno energijo, izvajanje mestnih zelenih ukrepov ter preureditev transportnega omrežja tako skupaj tvorijo vizijo mesta vse do leta 2025. S centrom mesta, v katerem že 10 let ni prometa, pa tudi pred časom v določenih delih mesta reorganiziranim prometom ter podzemnimi zbiralniki odpadkov Ljubljana dokazuje, da lahko majhno mesto vpliva na trajnostni razvoj.

- Oglas -

Reorganiziran promet daje prednost javnemu prometu, kolesarjem in hoji

Pretok prometa v Ljubljani se je v zadnjem desetletju močno spremenil. Tranzitni promet motornih vozil je bil najprej omejen v starem mestnem jedru, od tam pa se je omejitev nadaljevala na delno zaprtje Slovenske ceste, kjer Ljubljana daje prednost javnemu prometu, kolesarjem in hoji. Umikanje avtobusu na Prešernovem trgu se tako danes zdi kot znanstvena fantastika.

Veliko več kot samo reorganizacija prometa

Ljubljani je pri osvojitvi naziva pomagal predvsem boj s prometom, vendar pa to ni edini razlog za nagrado. Pomembno vlogo igra tudi recikliranje odpadkov in sprejetje načrta »Zero Waste«, ki je rezultat sodelovanja mestne občine in podjetja Snaga Ljubljana. Primerjalna analiza Evropske komisije je tudi pokazala, da ima Ljubljana kar 542 kvadratnih metrov zelenih površin na prebivalca ter med vsemi glavnimi mesti v Evropi najboljši sistem ravnanja z odpadki in najvišji delež recikliranih odpadkov, recikliranih je namreč kar 65 %.

Vizije Ljubljana 2025

Z nazivom bo Ljubljana delovala kot ambasadorka za trajnostni razvoj mest in k temu spodbujala tudi mesta drugod po Evropi, da postanejo bolj zelena. Ljubljana se z nazivom uvršča v svetovni zemljevid eko-mest, saj stremi k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje in želi ljudem zagotoviti kvalitetno življenje ter hkrati povečati turizem. Ne gre samo za laskavi naziv, ampak tudi za obvezo, da bo Ljubljana dolgoročnim vizijam razvijanja pozitivne okoljske samopodobe sledila v smernicah oblikovanih v »Vizija Ljubljana 2025«, v katerih predvideva 93 velikih infrastrukturnih projektov za izboljšanje okolja in življenja v Ljubljani.

Pridružite se ozaveščanju

Z ustanovitvijo spletne strani www.zelenaljubljana.si Ljubljana poskuša spodbujati ekološka dejanja v mestu in spodbujati ekološko zavest tekom celega leta. Ljubljana se bo vsak mesec posvetila kateri od okoljskih tematik, vključno z onesnaževanjem zraka, odpadki, prometom, vodo in še marsičem ter na tak način širila »zavest o pomenu odgovornega in okolju prijaznega delovanja«, je dejal ljubljanski župan Zoran Jankovič. V Turizmu Ljubljana se bodo dogodkom pridružili vsako tretjo soboto v mesecu, ko bodo posamezno temo približali na različnih koncih mesta, in sicer s pomočjo vodičev.

.

NAJNOVEJŠE