0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeLimonovec lahko posadimo v loncu

Limonovec lahko posadimo v loncu

MORDA VAS ZANIMA

Limona z domačega lonca? Zakaj pa ne. Limona oziroma limonovec, kot poimenujemo rastlino, na kateri uspevajo limone, lahko gojimo tudi  na domačem balkonu ali terasi. Iz domačih limon pa si lahko pripravimo osvežilno limonado ali pa jih v svojem gospodinjstvu porabimo na kakšen drug način.

- Oglas -

limonovecLimonovec lahko kupimo v vrtnem centru. Z malo potrpljenja si lahko sadiko vzgojimo tudi sami. Semena poberemo iz limon in jih posejemo v vlažno šoto. Lonček s semenom nato postavimo na toplo mesto. Ko seme vzkali, iz njega zraste sadika limonovca. Vendar pa moramo nato, če hočemo imeti lepe, velike limone, limonovec cepiti. To storimo, ko je steblo sadike enako debelo kot svinčnik. Redki so vešči tega opravila, zato poiščite strokovno in usposobljeno osebo, najbolje v drevesnicah. Že po treh letih po opravljenem cepljenju nas bo limonovec razveselil s prvimi plodovi. Polno rodnost pa lahko pričakujemo šele po 10 letih po opravljenem cepljenju.

Kvalitetna zemlja za limonovec

limonovec - sadikaLimonovec za rast potrebuje zelo kvalitetno zemljo in velik lonec z drenažo, saj ne prenese mokrih korenin, zaradi česar je pomembno tudi, da ga pravilno zalivamo. To pomeni, da  mora biti zemlja vlažna, ne mokra. Zaščititi ga moramo tudi pred vetrom, ker ne prenaša močnega vetra. Redno, tj. vsak teden do avgusta, pa ga gnojimo. Jeseni in pozimi ne gnojimo zato, da omogočimo rastlini »zimski počitek«. Ne prenese pa temperatur pod lediščem; vsi citrusi imajo raje višje temperature kot pa nižje ter premalo svetlobe.

V poletnih mesecih imamo limonovec lahko na prostem, saj med rastno dobo potrebuje temperature med 15 in 30 ˚C ter veliko sonca in svetlobe, vendar pa mora rasti v zavetrni legi.  Čez zimo lonec z limonovcem prenesemo v notranje prostore. Tudi prostor, kjer bo prezimoval, mora biti svetel, temperatura pa naj bo med 5 in 8 ˚C. V tem času ga ne gnojimo in le občasno zalivamo, torej le takrat, kadar se zemlja osuši. Spomladi, ko so nočne temperature nad lediščem, pa ga prenesemo nazaj na prosto.

- Oglas -

Dovolj vlage

Kdaj je čas za naslednje zalivanjem, preverimo s prstom, ki ga damo v zemljo vsaj do drugega členka. Če je konica prsta vlažna, z zalivanjem počakamo, če pa je prst suh, zalijemo v podstavek. Zalivamo samo z mehko, neapnenčasto vodo, saj ne prenaša apnenca. V zimskem času liste vlažimo z megljenjem.

Da limona dozori, lahko v notranjih prostorih traja kar dolgo časa – tudi do enega leta. Limonovec presajamo ga na dve do tri leta. Takrat ga presadimo tudi v nekoliko večji lonec. Najbolje bo uspeval v rahlo kisli zemlji, kjer je pH zemlje med 6 in 6,5. Ko je limonovec nekoliko starejši, ga presajamo na 5 let. Redno ga moramo tudi krajšati, saj nam v nasprotnem primeru kaj rad zraste previsoko.

Mnogo lastnikov limonovca v zimskem času toži, da listje rumeni in odpada. To je znak, da je prostor, kjer le-ta prezimuje, neustrezen. Mogoče je prostor prehladen, ali pa je nihanje temperature preveliko. Lahko je tudi sam prostor pretemen, ali pa smo limonovec premalo oziroma preveč zalivali. Zato priporočamo, da ga med prezimovanjem redno pregledujete in poskušate odpraviti morebitne pomanjkljivosti.

limonovec v loncu

- Oglas -

Sedaj, ko imamo limonovec, lahko pričakujemo tudi svoje limone. Le-te lahko za teden dni shranimo na sobni temperaturi, za tri tedne pa v hladilniku. Vendar pa priporočamo, da limono pred uporabo segrejete na sobno temperaturo, saj lahko tako iz nje iztisnete več soka. Prav tako limono pred uporabo povaljamo ob trdi površini, kar nam prav tako omogoča, da iz limone pridobimo več soka. Če pa potrebujemo le malo soka, pa limone ne režemo, temveč je bolje, da jo preluknjamo z vilico, iztisnemo želeno količino soka, nato pa luknjice prekrijemo s kakim trakom in shranimo v hladilniku.

Limona je nadvse uporaben sadež tako v domači medicini in kulinariki kakor tudi drugod v gospodinjstvu. Iz njenega soka in vode si lahko pripravimo osvežujočo limonado. Lahko pa s to mešanico očistimo tudi maščobo s kuhinjskih aparatov ali kopalnico, ki zaradi limone dobi tudi čudovit vonj. Ravno limonin sok lahko uporabimo povsod, kjer nas moti neprijeten vonj. To storimo tako, da si v razpršilki pripravimo mešanico iz enakega deleža soka limone in vode. Mešanico po potrebi razpršimo in tako smo si izdelali domač osvežilec zraka. Po končanem delu si lahko s sokom limone tudi umijemo roke, saj učinkovito odstranjuje madeže s kože. Nekaj kapljic limone lahko dodamo tudi detergentom, s čimer še povečamo njihovo moč, naše perilo pa bo tudi lepše dišalo.

.

NAJNOVEJŠE