0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravi ReceptiPijačaKvas - ruska pijača

Kvas – ruska pijača

MORDA VAS ZANIMA

- Oglas -

Kvas je manj znana ruska pijača, ki se pripravi iz kruha. Kvas se omenja že tisoč let, zanimivo pa je, da so recepte najprej imeli vzhodni Slovani, ki so se šele nato prenesli v zahodno Rusijo. Če ste mislili, da je vodka ruska nacionalna pijača, pomislite še enkrat. Skrivnostno okusna, le malo alkoholna, srednje gazirana, zlato rjava pijača, ki se imenuje kvas, je gasila žejo Rusov že v davnih časih.

Znano je, da je do 15. stoletja v Rusiji obstajalo več kot 500 vrst kvasov. Klasični kvas ima teksturo in okus kot rahlo alkoholno jabolčno vino in je narejen iz fermentiranega črnega ali rženega kruha, mineralne vode in zelišč. Veliko je tudi različic z raznim jagodičevjem, semeni in rdečo peso. Kvas lahko pijemo kot samostojno pijačo ali ga uporabimo kot osnovo za hladne poletne juhe, kot je okroška.

SESTAVINE (cca. 4 litre)

  • 4 l vrele vode in 45 ml mlačne vode
  • lupina 1 limone, narezana na koščke
  • 50 g rozin
  • 125 ml sladkorja
  • 750 g suhega ali starega rženega ali črnega kruha, narezanega ali sesekljanega na majhne koščke
  • 2 paketa svežega kvasa

PRIPRAVA

  1. Vodo zavremo. Koščke kruha damo na papir za peko in jih pečemo pri 180 stopinjah Celzija, da postanejo hrustljavi, kar traja približno pol ure. Ko voda zavre, vanjo dodamo pečene koščke kruha in mešanico dobro pokrijemo ter pustimo stati vsaj 5 ur.
  2. Nato mešanico prelijemo v drugo posodo skozi čisto kuhinjsko krpo, da se na njej zaustavijo kruh in drobtine. Kruh dobro potlačimo, da dobimo aromo. Kruh zavržemo.
  3. Kvas prelijemo z mlačno vodo in ga pustimo stati, da naraste. Narasel kvas, sladkor in limonino lupino dodamo kruhovi tekočini in pustimo počivati čez noč. Naslednji dan precedimo skozi čisto kuhinjsko krpo.
  4. Tekočino natočimo v steklenice, približno do 3/4 višine. V vsako steklenico dodamo pest rozin in steklenico pustimo počivati 2–3 ure. Pred postrežbo jo pustimo še 3 dni v hladilniku.
- oglas -
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠI RECEPTI