Specite si kruh z bučnim oljem, ki ga pripravimo iz ekološko pridelanega bučnega olja in bučnih semen, ki jih lahko čez leto naberemo in posušimo kar sami, lahko pa jih tudi kupimo na tržnici ali trgovini.Bučni Kruh

  • 1 kg moke
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 dl bučnega olja
  • 200 g mletih bučnih semen
  • 100 sončičnih semen
  • 1 kocka, 4 g kvasa, svežega

Iz mlačne vode, kocke kvasa in žličke sladkorja naredimo kvasno nastavek. Počakamo, da vzhaja. Potem zmešamo moko, vzhajan kvasni nastavek, mleta bučna semena, sončična semena, sladkor in mlačno vodo, najprej vlijete kake tri dl, premešate in dodate, če je potrebno. Pregnetemo, in pustimo vzahjati. Namastimo pekač, jaz sem kar za šarkelj, namazala z oljem, rezporedila noter testo, vzhajala in dala pečt na 200*c za kake pol ure, potem sem zmanjšala na 175*c in pekla še kako urco, pokrito s folijo.

Kvas
Kvas vzhajamo z žličko sladkorja ...
Moka, sol, bučna semena, sončična semena, olje.
Moka, sol, bučna semena, sončična semena, olje.
Kvas in moka
Kvas vlijemo v moko ...
Testo za kruh
Zmešamo v testo, dodajamo vodo ...
Testo za kruh
Pripravljeno testo za peko.
model za peko
Damo v naoljen pekač ali pekač za potico ...
Pečen bučni kruh
Pečen bučni kruh

Avtor in foto: Lidija Dornik