Specite si kruh z bučnim oljem, ki ga pripravimo iz ekološko pridelanega bučnega olja in bučnih semen, ki jih lahko čez leto naberemo in posušimo kar sami, lahko pa jih tudi kupimo na tržnici ali trgovini.
- Oglas -
- 1 kg moke
- 1 žlička soli
- 2 žlici sladkorja
- 1 dl bučnega olja
- 200 g mletih bučnih semen
- 100 sončičnih semen
- 1 kocka, 4 g kvasa, svežega
Iz mlačne vode, kocke kvasa in žličke sladkorja naredimo kvasno nastavek. Počakamo, da vzhaja. Potem zmešamo moko, vzhajan kvasni nastavek, mleta bučna semena, sončična semena, sladkor in mlačno vodo, najprej vlijete kake tri dl, premešate in dodate, če je potrebno. Pregnetemo, in pustimo vzahjati. Namastimo pekač, jaz sem kar za šarkelj, namazala z oljem, rezporedila noter testo, vzhajala in dala pečt na 200*c za kake pol ure, potem sem zmanjšala na 175*c in pekla še kako urco, pokrito s folijo.







Avtor in foto: Lidija Dornik