0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKrompirjev sok: Zakaj je koristen za pitje?

Krompirjev sok: Zakaj je koristen za pitje?

MORDA VAS ZANIMA

Krompirjev sok je naravna tekočina, ki se pridobi iz svežega krompirja. Krompirjev sok je bil že od nekdaj del tradicionalne medicine za zdravljenje različnih bolezni in tegob. Vendar se mnogi sprašujejo, kakšne so dejanske koristi tega soka. Podrobneje smo raziskali zdravilne lastnosti krompirjevega soka, njegovo vlogo v prebavnem sistemu, uporabo v negi kože in las ter morebitna tveganja in opozorila.

- Oglas -

Tradicionalni krompirjev sok

Krompirjev sok se šteje za koristnega že stoletja. Uporabljali so ga za zdravljenja bolezni dihal, zmanjšanje ravni krvnega sladkorja. Kaj vse lahko pozdravi krompirjev sok in zakaj se uporablja?

  1. Krompirjev sok lahko olajša težave pri gastritisu, če uživate žlico krompirjevega soka razredčeno z malo vode, pol ure pred vsakim obrokom.
  2. Želodčne razjede in razjede dvanajstnika – 100 ml krompirjevega soka na tešče, pred vsakim obrokom.
  3. Zmanjševanje tveganja za nastanek raka – 200 ml krompirjevega soka vsak dan. Prav tako pomaga pri številnih drugih resnih pogojih, kot sta bolezni jeter in ledvic, bolezni srca, visok krvni sladkor, sladkorna bolezen in revmatizem. Krompirjev sok lahko okrepi vaš imunski sistem in očisti vaše telo strupov in celo aknaste kože.

Zdravilne lastnosti krompirjevega soka

Krompirjev sok vsebuje številne koristne hranilne snovi, kot so vitamini (med najpomembnejšimi je zagotovo vitamin C) in minerali, kot je kalij. Krompirjev sok je bogat z antioksidantov, ki igrajo ključno vlogo v boju proti prostimi radikali, ki so odgovorni za prezgodnje staranje in mnoge kronične bolezni. Poleg tega krompirjev sok vsebuje tudi različne encime, ki lahko podpirajo prebavni sistem in izboljšajo absorpcijo hranil.

Krompirjev sok

Za podporo prebavi

Krompirjev sok je pridobil precej pozornosti zaradi svojih ugodnih učinkov na prebavni sistem. Znano je, da ima alkalne lastnosti, ki lahko uravnavajo kislost v želodcu, kar je koristno pri zdravljenju želodčnih razjed in gastritisa. Nekatere raziskave celo kažejo, da lahko krompirjev sok zavira rast bakterij, ki so povezane s prebavnimi težavami, in tako deluje kot naravni antibiotik brez negativnih stranskih učinkov, ki jih imajo sintetični antibiotiki.

- Oglas -

Za kožo in lase

Krompirjev sok ni priljubljen samo za notranjo uporabo, ampak tudi za zunanjo uporabo, zlasti ko gre za nego kože in las. Uporablja se lahko kot naravno sredstvo za zdravljenje aken, ekcemov in drugih kožnih težav. Poleg tega se lahko krompirjev sok uporablja tudi za zdravljenje prhljaja in suhega lasišča. S tem sokom lahko masirate lasišče, kar spodbuja boljšo prekrvavitev in tako izboljšuje zdravje las.

Kako pripravimo krompirjev sok?

Potrebujemo en srednje velik krompir, ki ga temeljito operemo in olupimo ter odrežemo stran vse zelene dele ali kakršnekoli izrastke. Krompir zmeljemo in ga čez gazo ali cedilo precedimo. Dobili bomo vodo, ki ji lahko dodamo malo limoninega soka ali medu. Paziti moramo, da ne uporabljamo zelenega krompirja in tistega, ki je vzklil, saj je lahko strupen.

Opozorila in neželeni učinki

Kljub številnim potencialnim koristim je pomembno biti previden pri uporabi krompirjevega soka. Surov krompir lahko vsebuje solanin, ki je v velikih količinah strupen. Zato je vedno priporočljivo sok dobro precediti in se pred uporabo dobro informirati ter posvetovati s strokovnjakom. To je še posebej pomembno, če jemljete kakšna zdravila zdravila ali imate kronične zdravstvene težave, saj lahko pride do neželenih interakcij.

.

NAJNOVEJŠE