0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKremni čaj za hitrejši metabolizem

Kremni čaj za hitrejši metabolizem

MORDA VAS ZANIMA

Upočasnjeno delovanje metabolizma običajno povezujemo z oteženim hujšanjem oziroma s pospešenim pridobivanjem odvečnih kilogramov. Vendar pa optimalno delovanje metabolizma ni pomembno samo zaradi telesne teže. Če metabolizem ne deluje tako, kot bi moral, se lahko namreč pojavijo najrazličnejše težave in neprijetni simptomi. Drži sicer, da je delovanje metabolizma deloma odvisno od genetike, vendar pa genom pogosto pripisujemo precej več vpliva, kot ga imajo v resnici. Hitrost metabolizma je namreč v veliki meri odvisna od nas samih oziroma od naših navad. Če na primer telesu ne zagotavljamo dovolj selena, joda in železa, se lahko razvijejo težave s ščitnico, ki negativno vplivajo na metabolizem. Prav zato je pomembno, da poskušate z zdravimi navadami spodbuditi delovanje svojega metabolizma. Ena od navad, ki so lahko zelo koristne, je redno uživanje kremnega čaja oz. napitka, ki ga predstavljamo v nadaljevanju. Recept je sicer v osnovi podoben receptu za zlato mleko, vendar vsebuje nekaj pomembnih dodatkov, zaradi katerih je napitek, pripravljen v skladu s tem receptom, še posebej koristen za metabolizem.

- Oglas -

Sestavine

  • 500 ml vode
  • 250 mililitrov mandljevega mleka
  • 2 žlici posušenih listov za pripravo zelenega čaja
  • 1 žlička kurkume v prahu
  • ½ žličke cimeta v prahu
  • 6 strokov kardamoma
  • 1 žlička semen komarčka
  • ščepec kajenskega popra

Navodila za pripravo čaja

Vodo nalijte v kozico ter dodajte kurkumo, ingver, komarček, kajenski poper in odprte stroke kardamoma. Zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo in kuhajte še približno 5 minut. Odstavite s štedilnika in dodajte čajne liste. Počakajte še 3 minute, nato pa mešanico precedite skozi gosto tkano cedilo. Prilijte mandljevo mleko in zmešajte s pomočjo pripomočka za penjenje mleka, da dobite gost, kremast napitek. Namesto mandljevega mleka lahko uporabite kokosovo mleko, vendar v tem primeru priporočamo uporabo manjše količine. Kokosovo mleko je namreč precej kalorično, saj vsebuje veliko maščob.

Koristi posameznih sestavin

ZELENI ČAJ: Gre za odličen vir katehinov – polifenolnih spojin, ki spadajo med izjemno močne antioksidante. To pomeni, da lahko redno uživanje zelenega čaja zmanjša tveganje za oksidativni stres, saj prispeva k zaščiti pred nevarnimi prostimi radikali. Najpomembnejši katehin v zelenem čaju je snov, imenovana epigalokatehin galat (EGCG). Odkrito je bilo, da je lahko omenjena snov med drugim koristna pri hujšanju.

INGVER: V človeškem telesu je mogoče najti različne tipe maščob. Pri tem je dobro vedeti, da so nekatere vrste precej koristnejše od drugih. Še posebej koristna je t. i. rjava maščoba, ki lahko pomaga pri »kurjenju kalorij« in ki skrbi za ohranjanje prijetne telesne temperature. Tako je dobro, da poskušate spodbuditi pretvorbo bele maščobe v rjavo maščobo. Eden od načinov za to so mrzle kopeli/prhe, vendar pa na srečo obstajajo tudi precej prijetnejše metode. Mednje spada redno uživanje ingverja v poljubni obliki. Ingver lahko spodbudi nastajanje in aktivnost rjave maščobe. Tako je koristen za spodbujanje delovanja metabolizma. Obenem pa lahko prispeva k hitrejši prekrvavitvi.

- Oglas -

KURKUMA IN KAJENSKI POPER: Tako kurkuma kot kajenski poper lahko spodbudite delovanje našega metabolizma. Kajenski poper je pri tem še posebej uspešen. Za to je zaslužen kapsaicin, ki je zelo koristen za pospeševanje kurjenja maščob, obenem pa lahko poskrbi za več energije. Poleg tega vsebuje kajenski poper veliko vitamina C (poraba maščob je pri osebah, ki zaužijejo veliko vitamina C, običajno nadpovprečno učinkovita).

CIMET IN KARDAMOM: Obe začimbi sta koristni za uravnavanje krvnega sladkorja, kar poskrbi za lažji nadzor nad apetitom. Dodatek cimeta in kardamoma tako pripomore k precej lažjemu vzdrževanju zdrave telesne teže, redno uživanje omenjenih začimb pa lahko obenem zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 – eno od najpogostejših bolezni sodobnega časa.

 

.

NAJNOVEJŠE